Tapahtumia

Markku Illikainen ja Helmi Riihimäki matkasivat Tampereelle hankkeen kick-off-tilaisuuteen Oulusta. Ruskonniitty on yksi merkittävistä tulevaisuuden kiertotalouskeskuksista.
Markku Illikainen ja Helmi Riihimäki matkasivat Tampereelle hankkeen kick-off-tilaisuuteen Oulusta. Ruskonniitty on yksi merkittävistä tulevaisuuden kiertotalouskeskuksista.

Tulevaisuuden kiertotalous­keskukset yhdistivät voimansa

Suomen kuuden suurimman kaupungin kierto­talouskeskukset etsivät yhdessä uusia kumppaneita innovointiin. Kiertotalouskeskukset haluavat toimia yrityksille alustoina kiertotalouteen liittyvän bisneksen kehittämisessä ja kokeilemisessa.

Tampere-talon Duetto-salista oli vaikea löytää vapaata istumapaikkaa, kun Tulevaisuuden kiertotalouskeskukset -hanke piti siellä kick-off-tilaisuuttaan syyskuun ensimmäisenä päivänä. Reilusti yli satapäinen joukko yritysten, tutkimuslaitosten, kuntien ja tukiorganisaatioiden edustajia kokoontui yhdessä käynnistämään hanketta, joka on osa Suomen kuuden suurimman kaupungin yhteistä 6Aika-strategiaa. Helsinki, Espoo, Vantaa, Tampere, Oulu ja Turku haluavat innovaatioiden kehitysympäristöksi.

Kiertotalouteen keskittyvä hanke jatkuu syksyyn 2019. Todennäköisesti toiminta jatkuu pidemmällekin, sillä hankkeessa on tarkoitus synnyttää yhä uutta luovia verkostoja.

Viisi kiertotalouskeskusta mukana

Kaupunkien kiertotalouskeskukset toimivat hankkeen pilottialustoina. Ne haluavat tukea yrityksiä, jotka tahtovat kaupallistaa kiertotalouteen liittyviä innovaatioitaan, kehittää kiertotalouteen liittyviä bisnesmalleja sekä löytää uusia yhteistyökumppaneita. Kukin keskus voi profiloitua omiin vahvuusalueisiinsa.

Tampereella kehityskohteina ovat suunnitteluperiaatteiltaan älykkääseen ja kestävään kaupunkikehitykseen keskittyvä Hiedanrannan alue sekä Kolmenkulman ja Tarastenjärven yritysalueet. Pääkaupunkiseudulla kehityskohteena on Ekomo, Turussa Topinpuisto ja Oulussa Ruskonniitty.

"Kun toimitaan avoimesti yhdessä valtakunnallisella, laajalla joukolla, saadaan synergiahyötyjä, uutta liiketoimintaa ja uusia yrittäjiä kierto­talouteen", hankkeen vetäjä, Business Tampereen Pirkko Eteläaho tiivisti lanseeraustilaisuudessa.

"Hankkeen aikana keräämme tietoa erilaisista materiaalivirroista ja siitä, missä vielä piilee hyödyntämätöntä potentiaalia. Kutsumme toimijoita jatkojalostamaan ideoita bisnekseksi."

Mukana on laaja yhteistyöverkosto. Esimerkiksi Tampereen teknillinen yliopisto (TTY) auttaa ja tukee yrityksiä löytämään kiertotaloustoiminnan hyödyt.

"Kiertotalous tuo todellisia säästöjä: kiertotalous on systeemistä hukan vähentämistä. Hyötyjen saavuttaminen saattaa vaatia yrityksiltä sitä, että ne löytävät uusia yhteistyötahoja", muistutti Tampereen teknillisen yliopiston teknologia- ja innovaatiotutkimuskeskuksen Valtteri Ranta.

TTY järjestää hankkeessa sarjan liiketoimintatyöpajoja. Kun hyviä kiertotalouskeissejä alkaa syntyä, niistä kootaan referenssikirjasto hankkeen nettisivuille, joita työstetään parhaillaan.

"Kiertotalous vaatii innovatiivisuutta ja riskinottokykyä. Odotan meiltä jatkossa tosi hyvää verkostoitumista ja yhteistyötä. Sitä tarvitaan, jotta kiertotalous oikeasti onnistuu", näkee Helmi Riihimäki Oulun Jätehuollosta.­

Mikä Tulevaisuuden kiertotalous­keskukset -hanke?

Hankkeessa mukana: Business Tampere (hankkeen koordinaattori), Helsingin seudun ympäristöpalvelut HSY, SYKE, Lounais-Suomen Jätehuolto, Turun ammattikorkeakoulu, TTY-säätiö, Oulun Jätehuolto sekä Ekokumppanit

Kesto: 1.5.2017 – 30.9.2019

Budjetti: n. 2,2 miljoonaa euroa.

Mihin kuuluu: 6Aika-strategiaan, joka on osa Suomen rakennerahasto-ohjelmaa Kestävää kasvua ja työtä 2014–2020. Strategiaa ja sen hankkeita rahoittavat Euroopan aluekehitysrahasto (EAKR), kuutoskaupungit, muut hanketoteuttajat sekä Suomen valtio. Lisäksi käytetään Euroopan sosiaalirahaston rahoitusta (ESR). Budjetti on noin 100 miljoonaa euroa. Strategiassa on myös toinen kiertotalouteen liittyvä hanke: Viime syksynä startannut Try Out! -hanke käynnistää kiertotalouden ja cleantechin kokeiluja Helsingissä ja Turussa.

6Aika-strategian nettisivut: 6aika.fi.

Purkumateriaaleista sisustustuotteita

Delete Oy avasi 24. elokuuta Helsingin Kyläsaaressa Waste Shopin, joka valmistaa ja myy purkumateriaaleista uudesti syntyneitä sisustustuotteita.

Deleten purkukohteista, esimerkiksi kouluista ja virastoista, löytyy kasapäin upeita helmiä, joista syntyy muotoilijaveljesten Juhana Myllykosken ja Johannes Stenbergin työstäminä ainutlaatuisia tuotteita. Ne soveltuvat ravintoloihin, kahviloihin, toimistoihin sekä loft-tyyliseen ja retrohenkiseen sisustukseen. Rouheat, humoristiset esineet löytävät paikkansa harkiten sijoitettuina monenlaisessa ympäristössä.

Waste Shopin avajaisissa kutsuvieraat eivät saaneet silmiään irti valurautaisen, penkiksi muuttuneen kylpyammeen turkooseista, pyöreistä muodoista eivätkä muhkeasta, oranssista alcantara-istuinpehmusteesta. Monet tuotteet löysivät uuden omistajan jo avajaisissa.

Jonotus- ja toivelistoille pääsi allekirjoittanut, jonka mielenrauha toivottavasti palaa, kunhan mainittu kylpyammepenkki sekä ikkunakaltereista tehty kasviseinän runko ovat jälleen saatavilla.

Waste-kierrätystuotteiden show­room toimii entisessä konehallissa osoitteessa Kyläsaarenkatu 5D työpajana sekä pop-up myymälänä. Tuotteita löytyy myös verkkokaupasta. www.waste.fi

Sisustustuotteiden myyntiin avattiin elokuussa uudenlainen konsepti, Waste Shop.

HSY:n kummikouluohjelma 10 vuotta

Tuhat koululaista pääsi elokuun lopussa juhlanäytökseen Finlandia-talolle seuraamaan musiikkinäytelmää vilkkaasta Janista, jolta jätteiden lajittelu luonnistuu vähän niin ja näin.

HSY juhlisti kummikouluohjelmansa pyöreitä vuosia tarjoamalla koululaisille kolme maksutonta esitystä Lajitellut laulut ja Säästetyt sävelet -musiikkiteatteriesityksestä. Finlandia-talo ja Lyyti Oy olivat mukana juhlinnassa.

HSY:n kummikouluohjelma tukee koululaisia ja opettajia tarjoamalla monenlaista tukea ja toimintaa jätteiden vähentämiseen, oikeaan jätelajitteluun ja ympäristökasvatukseen. Viime vuonna HSY esimerkiksi auttoi kummikouluja osallistumaan Euroopan jätteen vähentämisen viikkoon tarjoamalla rekvisiittaa ja neuvoja tapahtuman järjestämistä varten. Tänä vuonna HSY on palkinnut nuoria ilmastoteoista ja valinnut kummikoulujen joukosta Helsingin seudun ilmastojuniori -palkinnonsaajan.

Kummikouluohjelma on tärkeä osa HSY:n tekemää monipuolista ympäristövalistus- ja neuvontatyötä. Viime vuonna HSY sai työstään Suomen ympäristökasvatuksen Seura ry:n tunnustuspalkinnon, ympäristökasvatuksen ruusun.

Tapahtumakalenteri

31. Valtakunnalliset jätehuoltopäivät

3.-4.10.2017 Scandic Rosendahl, Tampere

www.jatehuoltopaivat.fi

World Efficiency

17.-19.10.2017 Pariisi, Porte de Versailles

http://www.world-efficiency.com/GB/2017-programme.htm

EcoExpoAsia

26.-29.10.2017 Asia-World Expo, Hongkong

www.ecoexpoasia.com

Kokkola Material Week

28.10. – 3.11.2017 Kokkola

materialweek.fi

Tuottajavastuuiltapäivä

1.11.2017 Tampere-talo, 3. krs

https://www.tuottajayhteiso.fi/tuottajavastuuiltapaiva-2017

Neuvonta- ja viestintäpäivät

1.-2.11.2017 Suomen Kiertovoima ry

jly.fi

Kestävät kaupunkiympäristöt

2.11.2017 Helsinki, Scandic Park

events.almatalent.fi/kestavakaupunki

Jätelautakuntien neuvottelupäivät

15.-16.11.2017 Tampere, Sokos Hotel Ilves

https://koulutus.fcg.fi/Koulutuskalenteri/Koulutustuote/id/8540

Ygoforum-seminaari, Suojarakenteet pohjaveden suojelussa & Kiertotalous viherrakentamisessa

21.11.2017, Järjestäjinä YTP ry ja Ygoforum.

http://www.ytpliitto.fi/fin/ajankohtaista/tapahtumat/

Kiertotalouspäivät 2017

29.-30.11.2017 Espoo, Suomen Kiertovoima ry

jly.fi

Ilmoita tapahtumasi

toimitus@uusiouutiset.fi

Hanna Seppälä ja Samir Abya