Tapahtumia

Nyt sitä saa!

Jyväskylä sai ensimmäisen biokaasun tankkausaseman elokuun puolivälissä.

"Mustankorkea jatkaa rohkeaa edelläkävijyyttä: yhtiön historian suurin investointi, biokaasulaitos, on juuri valmistunut, ja nyt yhtiö avaa Jyväskylän ensimmäisen biokaasun tankkausaseman. Uskon, että yhä useampi autoilija on valmis vaihtamaan tähän paikalliseen polttoaineeseen. Kiertotalous on konkretiaa, ei enää pelkkää sanahelinää."

Näin totesi Mustankorkea Oy:n hallituksen puheenjohtaja Markku Lamberg juhlapuheessaan 17. elokuuta, kun aurinko kimmelsi upouuden biokaasun tankkausaseman katolla Jyväskylässä Mustankorkean jätekeskuksessa.

Avajaisten kunniaksi Mustankorkea tarjosi ilmaisen tankkauksen kaikille henkilöautoille. Paikalla kävikin jopa parisataa ihmistä ja paikallista biokaasua tankkasi yli 60 autoa.

Tänä kesänä valmistui BioGTS:n toimittama biokaasulaitos Mustankorkealle. Sen ansiosta lähiseudun biojätteet, lannat ja jätevedenpuhdistamon lietteet pystytään jatkossakin käsittelemään ja kierrättämään paikallisesti. Biokaasu jalostetaan biometaaniksi, joka soveltuu polttoaineeksi kaikkiin kaasuautoihin.

"Tankkausasema on virstanpylväs paitsi yrityksellemme, myös koko Jyväskylän seudulle. Muistan olleeni jo kymmenen vuotta sitten työ­urallani tehtävässä, jossa suunniteltiin Jyväskylään biokaasuprojektia. Huikeaa, että se on nyt toteutunut ja että on saanut itse olla mukana sitä toteuttamassa!" kuvaili BioGTS:n kehitysjohtaja Annimari Lehtomäki avajaistunnelmia.

BioGTS oli juuri saanut lisää hyviä uutisia, koska kaupat vahvistuivat Mikkelin biokaasulaitostoimituksesta elokuun puolivälissä. Lehtomäki kertoi, että myös Kiinaan Pekingin lähelle neuvotellut biokaasulaitosprojektit ovat edenneet.

Vaihtoehto raskaallekin liikenteelle

Kaasuautoilijat ovat odottaneet uusia tankkausasemia Jyväskylän seudulle.

"Uskon, että kysyntä ja tarjonta kulkevat käsi kädessä. Moni kaasuauton hankintaa pohtinut tekee nyt ostopäätöksen, kun polttoainetta on saatavilla entistä useammassa paikassa", pohtii Mustankorkean toimitusjohtaja Esko Martikainen, jonka auto sai tankkiinsa avajaisten ensimmäisen biokaasuerän. Tankkauksen hinta vastaa bensiinin hintaan verrattuna noin 85 senttiä litralta.

Veljekset Laakkonen Oy esitteli avajaisissa erilaisia biokaasuautomalleja. Myyntipäällikkö Valtteri Rossin mukaan yritys on viimeisten parin vuoden aikana myynyt Keski-Suomeen noin 20-30 Skoda Octavian biokaasumallia.

"Biokaasuautoihin on liittynyt hyvää pöhinää jo puolitoista vuotta."

Eduskunnan ensimmäinen varapuhemies Mauri Pekkarinen harmitteli avajaisissa, ettei verotus tarpeeksi ohjaa kuluttajia vähäpäästöisiin autoihin:

"On pakko saada aikaan tilanne, että biokaasuautoilun verotusta muutetaan nykyistä kannustavammaksi", Pekkarinen sanoi ja jatkoi:

"Raskas liikenne ei vielä pitkään aikaan tule kulkemaan sähköllä, vaan bussit ja kuorma-autot voivat siirtyä ensiksi biokaasuun."

Jätteitä kuljettavan Sihvari Oy:n kolme jäteautoa ovat käyneet tankkaamassa Mustankorkean biokaasua jo huhtikuun alusta asti. Mustankorkea on itsekin hankkinut nyt kolme biokaasumallista pakettiautoa ja yhden kuorma-auton.

Avajaisnauhaa leikkaamassa Mustankorkean hallituksen puheenjohtaja Markku Lamberg, kansanedustajat Sinuhe Wallinheimo ja Aila Paloniemi sekä eduskunnan 1. varapuhemies Mauri Pekkarinen.Avajaisnauhaa leikkaamassa Mustankorkean hallituksen puheenjohtaja Markku Lamberg, kansanedustajat Sinuhe Wallinheimo ja Aila Paloniemi sekä eduskunnan 1. varapuhemies Mauri Pekkarinen.
Mustankorkea Oy:n ja samalla Jyväskylän ensimmäinen biokaasun tankkausasema avattiin 17. elokuuta henkilöautoilijoiden käyttöön.Mustankorkea Oy:n ja samalla Jyväskylän ensimmäinen biokaasun tankkausasema avattiin 17. elokuuta henkilöautoilijoiden käyttöön.
BioGTS:n biokaasulaitos tuottaa nyt biokaasua keskisuomalaisille autoilijoille, iloitsi Annimari LehtomäkBioGTS:n biokaasulaitos tuottaa nyt biokaasua keskisuomalaisille autoilijoille, iloitsi Annimari Lehtomäk