Ympäristöpalkinnon sai Keskuspuistoryhmä, jonka puolesta palkinnon vastaanotti Maija Hakanen (vas.), Kultainen Sulka -palkinnon sai Petteri Saario (kesk.) ja Ympäristöavaus palkinnon vastaanotti Juha Hurmeen ryhmään kuuluva Iida-Maaria Lindstedt (oik.).
Ympäristöpalkinnon sai Keskuspuistoryhmä, jonka puolesta palkinnon vastaanotti Maija Hakanen (vas.), Kultainen Sulka -palkinnon sai Petteri Saario (kesk.) ja Ympäristöavaus palkinnon vastaanotti Juha Hurmeen ryhmään kuuluva Iida-Maaria Lindstedt (oik.).

Ympäristöpalkintoja Suomen luonnon päivänä

Suomen luonnonsuojeluliitto jakoi perinteiset ympäristö­palkintonsa Suomen luonnon päivänä lauantaina 26.8.

Palkinnoista perinteikkäin myönnettiin Helsingin Keskuspuiston suojelun puolesta kamppailevalle Keskuspuistoryhmälle. Merkittävästä ympäristöteosta annettava Ympäristöavaus meni teatteriohjaaja, kirjailija Juha Hurmeelle, ja kotimaisista luontodokumenteistaan tunnettu ohjaaja Petteri Saario sai tämän vuoden Kultainen sulka -palkinnon.

Ympäristöpalkinnon voittanut helsinkiläinen Keskuspuistoryhmä on laaja kansalaisten ja yhteisöjen yhteenliittymä, joka edistää aktiivisesti pääkaupungin lähiluonnon suojelua kaavoituspaineiden alla. Keskuspuistoryhmä on järjestänyt lukuisia mielenosoituksia ja tapahtumia Helsingin Keskuspuistossa ja innostanut esimerkiksi yli 70 tunnettua kulttuurin, tieteen, liikunnan ja muiden yhteiskunnan alojen vaikuttajaa vetoamaan helsinkiläisten tärkeän lähiluonnon puolesta.

"Se, että yhteisöllisyydestä palkitaan, sopii hyvin itsenäisyyden juhlavuoteen. Tämä palkinto kuuluu kaikille niille tuhansille helsinkiläisille, jotka olleet puolustamassa Keskuspuistoa", Keskuspuistoryhmää edustanut Maija Hakanen kiitti.

Teatteria luonnonsuojelualueella

Teatteriohjaaja, kirjailija Juha Hurme yhdessä työryhmänsä kanssa on lähtenyt rohkeasti seuraamaan tutkija-kirjailija Samuli Paulaharjun (1875-1944) jalanjälkiä ulottamalla kotimaisen teatteritaiteen kauas keskelle suomalaisia erämaita. Operaatio Paulaharju on viiden vuoden (2014-2018) mittainen hanke, jossa viedään Juha Hurmeen dramatisoimaa, vuosi vuodelta kehittyvää näytelmää Samuli Paulaharjun teoksesta Tunturien yöpuolta viiteen eri erämaakohteeseen Lappiin. Samalla projekti nostaa komealla tavalla esiin myös pohjoisen luonnonsuojelualueiden kulttuurihistoriallisen merkityksen maamme juhlavuoden kunniaksi.

Luontodokumenttien mestari

Ohjaaja Petteri Saarion upeat luonto­dokumentit ovat ihastuttaneet ja inspiroineet suomalaisia luonnonystäviä. Erityisesti Saario tunnetaan dokumenttisarjoistaan Itämeren helmet (2004), Jokiemme helmet (2006), Rajankäyntiä (2009), Järviemme helmet (2012), Veden saartamat (2013) ja Erämaan lumo (2016). Dokumenteissaan Saario on tallentanut Suomen ainutlaatuisen luonnon aina eteläisimmästä ulkosaaristosta pohjoisimpiin erämaihin.

LHJ on Yhteis­kunnalinen yritys

Suomalaisen Työn Liitto on myöntänyt Loimi-Hämeen Jätehuolto Oy:lle Yhteiskunnallinen yritys -merkin.

LHJ on 16 kunnan omistama jätehuoltoyhtiö, joka tuottaa palveluita kaikissa omistajakunnissa. Lisäksi yrityksellä on käsittelykeskukset Forssassa ja Säkylässä.

Yhteiskunnallinen yritys -merkki voidaan myöntää yrityksille, joiden ensisijainen tavoite on ratkaista yhteiskunnallisia tai ekologisia haasteita ja ne käyttävät myös vähintään puolet voitostaan tähän.

Hyötykäyttöprosentti yli 90

LHJ haluaa toimitusjohtaja Immo Sundholmin mukaan jatkossakin turvata hyvät ja edulliset jätehuollon palvelut kuntalaisille ja samalla olla mukana edistämässä alan kehitystä Suomessa. ”Jätehuolto on yhteiskunnallinen peruspalvelu, jonka pitää toimia kaikissa olosuhteissa.”

Jätehuoltotyötä on tehty LHJ:n toimialueella jo yli 20 vuoden ajan. Hyötykäyttö on noussut tänä aikana yli 90 prosenttiin.

Ympäristöhyötyjen lisäksi LHJ on ollut kehittämässä ympäristöalan liiketoimintaa yhdessä elinkeinoelämän kanssa, mikä on luonut uusia alan investointeja, kierrätysliiketoimintaa ja työllisyyttä alueella.

Loimi-Hämeen Jätehuolto Oy:n mahdollinen voitto käytetään jätehuoltopalveluiden ja yhtiön toiminnan kehittämiseen niin, että palveluiden korkea taso säilyy. Asiakastyytyväisyys on LHJ:lle tärkeää. LHJ tiedottaa avoimesti toimintojen ympäristövaikutuksista.

Suomessa on nyt jo 16 jätehuoltoalan kunnallista toimijaa, jotka ovat saaneet Yhteiskunnallinen yritys -merkin. Voit tutkia merkin saaneita yrityksiä jätteen keruu -toimialalta:

https://suomalainentyo.fi/tietoa-meista/jasenyritykset/#merkki/yhteiskunnallinen-yritys

Nimityksiä

Aalto-yliopiston Sustainability Hub

Aalto perustaa Sustainability Hubin edistämään kestävän kehityksen haasteiden ratkomista. Johtajaksi on nimitetty professori Minna Halme.

”Yhteiskunnalliset haasteet, kuten ilmastonmuutos ja luonnonvarojen niukkuus ovat niin monimuotoisia ja suuria, ettei niitä voida ratkoa ilman monialaista lähestymistapaa. Tavoitteenamme on yhteistyössä yritysten ja muun yhteiskunnan kanssa lisätä ymmärrystä niistä ratkaisuista, joita tarvitaan kestävän tulevaisuuden rakentamiseksi”, Halme sanoo.

Eera Waste Refining

Mikko Kantero on nimitetty Eera Waste Refining Oy:n toimitusjohtajaksi. Kantero on aiemmin toiminut Eera Oy:n ja Eera Industrial Development Oy:n partnerina. Hän jatkaa näissä tehtävissään.

Enerec

Penope Oy:n liiketoimintayksikkö Enerecin tekniseksi johtajaksi ja johtoryhmän jäseneksi on nimitetty diplomi-insinööri Markku Levanen 21.8.2017 alkaen. Levanen siirtyy Enerecin palvelukseen Dieffenbacher Panelboard Oy:stä.

Olavi Hiissa jatkaa huolto-osaston huoltopäällikkönä.

LHJ Group

Yo-merkonomi Tommi Pohjola on nimetty LHJ Groupin myyntipäälliköksi. Hänen vastuualueenaan on yrityksille ja julkishallinnolle suunnattujen ympäristöhuollon palvelujen myyminen ja uusien palvelujen tuotteistaminen. Pohjola on aiemmin toiminut Envor Group Oy:n avain­asiakaspäällikkönä.

Molok Oy

KTM Pekka Kuusela on nimitetty Molok Oy:n toimitusjohtajaksi 1.11.2017 alkaen. Kuusela siirtyy Molok Oy:lle EKE-Electronics Oy:n toimitusjohtajan pestistä. Hän on aiemmin työskennellyt myös F-Securessa ja Nokia Oyj:ssä.

”Pekka Kuuselan vahva kansainvälisen liiketoiminnan ja myynnin johtamisen osaaminen tukee erinomaisesti Molok Oy:n kasvustrategiaa. Hänen kokemuksellaan tulee olemaan iso merkitys matkalla seuraavalle kasvuportaalle”, toteaa Molok Oy:n hallituksen puheenjohtaja Jan Lång.

Jari Ainali jatkaa toimitusjohtajana alkuperäisen suunnitelman mukaan lokakuun loppuun saakka.

KTM Niku Ojala on nimitetty Molok Oy:n Supply Chain Manageriksi 1.11.2017 alkaen. Ojala siirtyy Molok Oy:lle Marioff Corporation Oy:stä, jossa hän oli hankintapäällikkönä viimeiset kuusi vuotta.

Paperinkeräys Oy

Valtakunnallisen ympäristö- ja kierrätyspalveluja tarjoavan Paperinkeräys Oy:n uudeksi toimitusjohtajaksi on nimitetty 1.1.2018 alkaen varatuomari Petri Aaltonen (51). Aaltonen on nyt ICT-alan edunvalvojan FiComin toimitusjohtaja.

Paperinkeräyksen nykyinen ja pitkäaikainen toimitusjohtaja Kyösti Pöyry siirtyy suunnitelmiensa mukaan eläkkeelle vuoden 2018 alusta.

”Minulla on ollut etuoikeus luotsata yritystä, joka tähtää kiertotalouden edelläkävijäksi. Meidän tehtävänä on optimoida jätteen nouto ja uudelleenkäsittely siten, että turhaa hiilijalanjälkeä ei kuljetuksessa tai muussakaan prosessin vaiheessa synny”, kuvailee eläköityvä toimitusjohtaja Kyösti Pöyry.

Ympäristöteollisuus ja -palvelut
YTP ry

DI Otto Lehtipuu on valittu YTP ry:n uudeksi toimitusjohtajaksi. Hän astuu tehtävään myöhemmin syksyllä. Siihen asti YTP:n vt. toimitusjohtajana toimii Riikka Kinnunen. Lehtipuu on toiminut VR:n yhteiskuntasuhde- ja ympäristöjohtajana.

Jukka-Pekka Ronkainen, Luonnonsuojeluliitto

Kalle Lahtinen