Laske sijoituksesi ympäristövaikutus!

Pohjoismainen yrityskiihdyttämö Cleantech Invest Oyj on julkistanut ensimmäisen vaikuttavuusarvion osakkuusyhtiöidensä ympäristövaikutuksista mittareinaan hiilidioksidipäästövähennykset ja veden säästö.

Osakkuusyhtiöt ovat pienentäneet hiilipäästöjään arviolta 158 000 tonnia, mikä vastaa 107 000 auton päästöjä. Osakkuusyhtiöiden kokonaisvaikutus vedenkulutukseen oli 9,6 miljoonaa kuutiometriä vettä, mikä vastaa sitä, että vedenkulutuksessa on säästetty 3 840 olympiakokoisen uima-altaan verran vettä.

Cleantech Invest Oyj:n osakkuusyhtiöt keskittyvät puhtaaseen energiaan, resurssitehokkuuteen ja energiatehokkuuteen. Yhteistä yhtiöille on, että niillä on potentiaalia tuottaa omalla alallaan positiivinen ympäristövaikutus. Portfoliossa ovat käytetyn tavaran verkkokauppa Swap.com, älyrakennusten hallintaan alustoja kehittävä Nuuka Solutions, kaasuturbiinien hyötysuhdetta parantava Eagle Filters, paineilmajärjestelmien analytiikkaohjelmistoja kehittävä Enersize, ravintolaruokien menekkiä lisäävä ResQ Club, teollisuuden vedenkulutusta pienentävä Sofi Filtration sekä Afrikan energiamarkkinoihin keskittyvä Nocart.

Osakkuusyhtiöiden liikevaihto alkuvuonna oli yhteensä noin 60 miljoonaa euroa. Cleantech Investillä on nyt yli 5 400 sijoittajaa. Osakeomistaja voi tarkistaa oman osakeomistuksensa ympäristövaikutukset laskurilla:

www.cleantechinvest.com/impact-eng

Noutopalvelu pyörii jatkossa Stormossenilla biokaasukäyttöisellä pakettiautolla.Noutopalvelu pyörii jatkossa Stormossenilla biokaasukäyttöisellä pakettiautolla.

Stormossenille biokaasuautoja

Pohjalainen jäteyhtiö Stormossen on hankkinut kaksi kaasukäyttöistä ajoneuvoa, paketti- ja kuorma-auton. Pakettiautoa käytetään noutopalvelussa ja ekopisteiden huoltotöissä. Kuorma-autolla hoidetaan jätekeskuksen sisäisiä jätteiden siirtoja.

Uusien autojen ansiosta matkoihin ei tarvita enää fossiilisia polttoaineita, joten hiilidioksidipäästöt vähenevät noin 50 tonnilla vuodessa. Biokaasu autoihin valmistetaan biojätteestä ja lietteestä mädättämällä Stormossenin jätekeskuksessa.

BioGTS Oy:ltä biojalostamo Mikkeliin

Jyväskylässä ja Laukaassa toimiva biokaasulaitostoimittaja BioGTS Oy on tehnyt toimitussopimuksen Biosairila Oy:n biojalostamolaitoksen toimittamisesta. Toteutettavan biojalostamon tavoitteena on hyödyntää Mikkelin talousalueen bio- ja vihermassoja liikennebiokaasun sekä kierrätysravinteiden tuotannossa. Biojalostamolaitoksen sijoituspaikka on Metsäsairilan jätekeskuksen alueella Mikkelissä.

BioSairila Oy:n liikennebiokaasun tuotanto tarjoaa mahdollisuuden siirtyä päästöttömään autoiluun Mikkelin alueella. Laitoksen tuottama kaasumäärä riittää yli tuhannen henkilöauton vuotuiseen tarpeeseen. Rakennettava biojalostamo mahdollistaa myös kaatopaikkakaasun käyttämisen liikennebiokaasun tuotannossa.

Liikennebiokaasun tankkausasemien verkosto Mikkelin seudulla laajenee tänä syksynä, kun BioSairila Oy avaa liikennebiokaasun jakeluaseman Mikkeliin Graanin liikekeskuksen yhteyteen. Alkuvaiheessa liikennebiokaasu tuotetaan BioHauki Oy:n Haukivuoren biojalostamolla.

Biojalostamon rakentaminen Metsäsairilan jätekeskuksen alueella alkaa tänä syksynä. Laitos on toimintavalmis alkuvuonna 2019. Laitoksen investoinnin kokonaiskustannus on noin 9,7 miljoonaa euroa. Biojalostamolle on myönnetty työ- ja elinkeinoministeriön kärkihanketukea 3,4 miljoonaa euroa.

Bongaa Linnunrata!

Oletko nähnyt kotigalaksiamme? Suuri osa suomalaisista asuu niin kirkkaasti valaistuissa taajamissa, ettei Linnunrataa ole mahdollista nähdä yötaivaalla paljain silmin. Silti pimeitä yötaivaan tutkimispaikkoja löytyy vielä kaupungeistakin.

Tähtitieteellinen yhdistys Ursa käynnisti syyskuussa kampanjan Bongaa Linnunrata. Tavoitteena on kannustaa suomalaisia katselemaan taivaalle ja herättää tietoisuutta valaistuksen vaikutuksesta.

Hyvin toteutettu valaistus auttaa näkemään paremmin eikä kätke tähtitaivasta ihmeineen. Se myös lisää turvallisuutta ja säästää rahaa ja energiaa.

Ylimääräinen ja huonosti suunnattu hukkavalo puolestaan häikäisee ja tuhlaa energiaa. Kampanja kysyy, vaikuttaako pimeän ja valoisan rytmin häiriintyminen ihmisiin ja muihin eliöihin.

Kampanjan yhteistyökumppaneita ovat Suomen ympäristö­keskus, Suomen Latu ja Suomen valoteknillinen seura.

Esimerkki mahdollisesta tulevaisuuden  pakkausratkaisusta.Esimerkki mahdollisesta tulevaisuuden pakkausratkaisusta.

Styroxille vähä­hiilinen korvaaja?

Mikä voisi korvata styroxin kaltaiset materiaalit esimerkiksi eristeissä ja pakkauksissa? Voisiko paperin ja kartongin tuotantolaitteilla valmistaa ilmastoystävällisiä vaihtoehtoja öljypohjaisille materiaaleille?

VTT on koonnut 33 yritystä Future Fibre Products -projektiin, joka kaupallistaa uusia kuitutuotteita. Projektin rahoitus on 4,5 miljoonan euroa. Tehtävänä on osoittaa laboratoriotasolla onnistuneiden tutkimustulosten edut pilot-mittakaavassa ja näin helpottaa yrityksiä niiden kehittäessä alhaisen hiilijalanjäljen kaupallisia tuotteita.

Kolmevuotinen hanke on jatkoa VTT:n strategiselle päätökselle kehittää uusia kuitutuotteita ja -prosesseja. Keski-Suomen ja Pirkanmaan liittojen kautta hanke on saanut noin 1,3 miljoonaa euron rahoituksen Euroopan aluekehitysrahastolta.

VTT on parhaillaan investoimassa metsäteollisuuden uudistumista palvelevaan pilotointilaitteistoon Jyväskylässä. Vuoden 2018 alussa käynnistyvää uutta pilotointilinjaa voidaan käyttää ilman märkäpuristusyksikköä, joten sillä voi valmistaa entistä kevyempiä ja huokoisempia kuitumateriaaleja.

Hävikkiherkku

Jäädyke ylivuotisista marjoista

4 dl ylivuotisia pakastemarjoja

1,5 dl sokeria

2 tl vaniljasokeria

2 purkkia maitorahkaa

4 dl vispikermaa

(kinuskikastiketta tai nonparelleja koristeluun)

Hienonna hieman sulaneet marjat sauvasekoittimella. Lisää sokerit ja rahkat. Vispaa kerma ja sekoita se varovasti joukkoon. Pakasta esimerkiksi silikonisessa kakkuvuoassa yön yli. Ota pakastimesta huoneenlämpöön 45 minuuttia ennen nauttimista. Kumoa vuoasta suurelle lautaselle. Voit koristella kinuskikastikkeella tai nonparelleilla, jos tahdot.

Kaisa Jäntti

Stormossen

BioGTS

Scanstockphoto