Visioita kestävästä tulevaisuudesta

Yhteiset myönteiset visiot ja tarinat ekokatastrofilta pelastuneesta ­maailmasta voisivat vauhdittaa kestävyysmurrosta, ­uskoo Yhden pallon visiot -projektitiimi.

Hanna Hannulan mukaan kulttuurinen muutos on ytimessä kestävyysmurroksessa. Kulttuuri kietoutuu talouteenkin. Siksi teknologiset innovaatiot eivät riitä, vaan ihmisten täytyy konkreettisesti muuttaa toimintatapojaan.Hanna Hannulan mukaan kulttuurinen muutos on ytimessä kestävyysmurroksessa. Kulttuuri kietoutuu talouteenkin. Siksi teknologiset innovaatiot eivät riitä, vaan ihmisten täytyy konkreettisesti muuttaa toimintatapojaan.

Kaikkien aikojen viimeinen jäte­kuorma poltettiin tänään! Muovilelu pääsiäismunasta, kertakäyttögrilli… Muistatko vielä nämä 2020-luvun älyttömyydet?

Luontopääoma ennätyskasvussa – sijoittajat ennallistavat luontoa kilpaa.

Esimerkiksi tällaisia otsikoita saattaa olla tulevaisuuden iltapäivälehdissä, jos Suomi elää vuonna 2050 maapallon kantokyvyn rajoihin sovitettua elämää.

Yhden pallon visiot -projekti kerää suomalaisten näkemyksiä siitä, miltä maailma näyttäisi, jos kestävyysmurros onnistuu.

Osanottajat ovat päässeet kommentoimaan yhteisesti kehitettäviä visioajatuksia ja jopa rustaamaan otsikoita pelastuneesta maailmasta.

Vaihtoehto dystopioille

Yhden pallon visiot on ympäristöalan asiantuntijoiden ja taitelijoiden projekti, joka inspiroi suomalaisia pohtimaan kestävää tulevaisuutta. Tarkoituksena on herättää keskustelua kehityksen suunnasta.

”Muutama vuosi sitten rupesimme pohtimaan, miksi kestävyysmurros ei etene riittävän nopeasti. Halusimme vauhdittaa omalta osaltamme keskustelua ja toimintaa”, kertoo maisema-arkkitehti Hanna Hannula.

Hän ja hänen kollegansa Daniela Rosqvist päättivät yhdistää tieteen, taiteen ja tarinat luodakseen kokoavia näkemyksiä saavutettavissa olevista tulevaisuuksista.

”Keskustelu kestävyydestä supistuu usein yksityiskohdista kiistelyyn tai sitten se ajautuu dystooppisiin kuvitelmiin. Mutta tarvitsemme myös visioita positiivisesta tulevaisuudesta, jossa ekologiset kriisit on ratkaistu.”

Tämä on mahdollista

Tiimi on haastatellut nelisenkymmentä kestävyystutkijaa.

Ideana ei ole luoda saavuttamattomia utopioita, vaan positiivisia tulevaisuusvisioita, jotka ovat tieteen ja tutkimuksen perusteella täysin mahdollisia toteuttaa.

Tavoitteena on, että projektin tuloksista julkaistaan kirja vuonna 2022. Siinä on kaksi osiota: tutkijahaastatteluihin ja tausta-aineistoihin pohjautuvat artikkelit sekä toisena osuutena kirjailijoiden ja kuvittajien yhdessä luomat tulevaisuustarinat.

Yhden pallon visioita ovat rahoittaneet Maj ja Tor Nesslingin säätiö, Koneen Säätiö, Tiedonjulkistamisen neuvottelukunta, Svenska kulturfonden ja ympäristöministeriö.