Palkitut

Fazerin ksylitoli­tehtaalle kaksi kierto­talous­palkintoa

Kauramyllyn sivu­virrasta ­ksylitolin raaka-ainetta valmistava Fazerin ksylitolitehdas on saanut kaksi merkittävää palkintoa.

Kauran kuori on merkittävä elintarviketeollisuuden sivuvirta. “On hienoa olla luomassa sille uutta käyttötarkoitusta, joka mahdollistaa samalla kotimaista alkuperää olevan ksylitolin paluun markkinoille”, sanoo Anna Nicol Fazerilta. Kuvassa hän vastaanottaa ChemBio Finlandin yhteydessä jaetun SKS:n kiertotalousinnovaatiopalkinnon.Kauran kuori on merkittävä elintarviketeollisuuden sivuvirta. “On hienoa olla luomassa sille uutta käyttötarkoitusta, joka mahdollistaa samalla kotimaista alkuperää olevan ksylitolin paluun markkinoille”, sanoo Anna Nicol Fazerilta. Kuvassa hän vastaanottaa ChemBio Finlandin yhteydessä jaetun SKS:n kiertotalousinnovaatiopalkinnon.

Suomen ympäristökeskuksen koordinoima Circwaste-hanke jakoi Fazerin ksylitolitehdashankkeelle Vuoden Kiertopalkinnon.

ChemBio Finland 2021 -virtuaalitapahtumassa puolestaan Suomalaisten Kemistien Seura myönsi Fazerin ksylitolitehtaalle kiertotalousinnovaatiopalkinnon.

Kiertopalkinto nostaa vuosittain esille kiertotaloutta edistyksellisesti edistäviä tahoja tai hankkeita, ja sen myöntää Suomen ympäristökeskuksen koordinoima Circwaste-hanke. Hankkeen mukaan Fazerin laitos on erinomainen esimerkki modernin kiertotalouden innovaatiosta.

Suomen ympäristökeskuksen pääjohtaja Leif Schulman ojensi virtuaalisen diplomin Fazerin ksylitolitehdashankkeen johtajalle Anna Nicolille Kestävä kasvu kunnissa – rahoitusta ja ratkaisuja -webinaarissa 22.4.2021.

Kestävä tehdasalue

Kiertopalkinnon finaalisteja olivat Fazerin lisäksi Stormossenin Kierrätysgalleria Minimossen, Iittala-myymälöiden Vintage-palvelu sekä betonia korvaavasta geokomposiitista valmistettu meluvalli Lappeenrannassa.

Fazer rakentaa ksylitolitehdasta kauramyllynsä viereen Lahteen. Fazer investoi ksylitolitehtaaseen 50 miljoonaa euroa. Investointi tukee yhtiön strategiaa olla kasvipohjaisten ruokaratkaisujen edelläkävijä.

Kesän aikana käynnistyvästä tehtaasta tulee maailman ensimmäinen ksylitolitehdas, jonka raaka-aine tulee yrityksen oman tuotannon sivuvirroista. Kauraa ei ole aiemmin hyödynnetty ksylitolin kaupallisessa valmistuksessa.

Ksylitolitehtaassa syntyvä kaurankuorimassa puolestaan hyödynnetään polttoaineena viereen rakennettavassa Lahden Energian biolämpölaitoksessa. Siitä syntyy uusiutuvaa lämpö- ja sähköenergiaa Fazerin Lahden tehdasalueelle. Näin tehtaan ympäristöjalanjälki pienenee entisestään.

”Tämä on upea tunnustus työlle, jota kiertotalouden ja vastuullisuuden eteen Fazerilla teemme. Olemme maailman ensimmäinen teollinen toimija, joka valmistaa kauran kuorista lisäarvotuotetta”, Nicol kiittää.

Lue koko juttu: www.uusiouutiset.fi/fazerin-ksylitolitehtaalle-kaksi-kiertotalouspalkintoa/

Leanfilin yrittäjät Samu Pöri ja Tommi Lustig esittelivät yrityksen tuotetta FRUSH-tapahtumassa voittoisasti. Pitchauskisan pääpalkinto antaa energiaa kehittää yritystä eteenpäin.Leanfilin yrittäjät Samu Pöri ja Tommi Lustig esittelivät yrityksen tuotetta FRUSH-tapahtumassa voittoisasti. Pitchauskisan pääpalkinto antaa energiaa kehittää yritystä eteenpäin.

Leanfil voitti pitchaus-kisan

Vantaalainen Leanfil nappasi voiton kiertotalouden kasvuyritys- ja start-up-tapahtuma FRUSHin järjestämässä pitchauskisassa.

Yritys on kehittänyt kiinteistöjen ilmansuodatukseen kiertotalousratkaisun, jonka ansiosta voidaan säästää miljoonia kiloja metallia ja pienentää päästöjä, jätemäärää ja kustannuksia.

Leanfil on kolmen miehen, Samu ja Heikki Pörin sekä Tommi Lustigin yritys. Yrityksen perustajilla on taustaa LVI-puolella.

He kiinnittivät työssään huomiota siihen, että ilmanvaihtolaitteiden suodattimien kehykset on usein valmistettu galva­noidusta teräksestä. Kun suodatin pitää vaihtaa, koko suodatin kehyksineen heitetään yleensä sekajätteeseen.

Yksi kehys painaa kaksi kiloa. Koko maassa syntyy siis metallijätettä turhaan jopa kaksi miljoonaa kiloa vuodessa.

Yrittäjät päättivät kehittää pussisuodattimen, jossa on uudelleenkäytettävä, puinen kehys. Kehykseen vaihdetaan tarvittaessa vain uudet suodatinosat. Kehyksellä on pitkä elinkaari.

Ratkaisu soveltuu muun muassa toimisto- ja sairaalakiinteistöille sekä teollisuuteen.

”Isoissa kiinteistöissä voi olla sadasta kahteen sataan suodatinta. Uuden ratkaisun hyödyt ovat merkittävät. jätekulut pienenevät, pakkausten määrä vähenee ja saadaan suuret raaka-ainesäästöt”, yrittäjä Samu Pöri kertoo.

Valtava markkinapotentiaali

Leanfil on hakenut keksinnölleen patenttia sekä kotimaassa että kansainvälisesti. Pöri laskee, että maailmanlaajuisesti ratkaisulle voisi olla jopa yhdeksän miljardin euron markkinat.

”Tähtäämme ensin Suomeen, sitten ulkomaille. Moni on sanonut, miksei tätä ole kehitetty aiemmin”, Lustig toteaa.

Kunniamaininnan pitchauskisassa sai Kahru, joka kehittää käytetyistä kahvinporoista maatiloille ja puutarhoihin sopivaa kasvutuotetta.

Leanfilin suodattimen kehys on puuta. Sitä voi käyttää koko suodattimen elinkaaren ajan. Vain pussi tarvitsee vaihtaa, mikä säästää metallia, pienentää suodattimen pakkauskokoa ja vähentää reippaasti suodattimen kuljetuskustannuksia.

Nimityksiä

Arla Oy

Saara Azbel on nimitetty Arla Suomen vastuullisuusjohtajaksi ja johtoryhmän jäseneksi 7. kesäkuuta alkaen. Hänen tehtävänään on viedä eteenpäin Arlan Hyvinvoiva planeetta & hyvinvoivat ihmiset -ohjelman kestäviä ratkaisuja. Azbel on vuodesta 2018 koordinoinut Marimekon vastuullisuusstrategian toteutusta ja kehittämistä.

Saara Azbel

Itä-Suomen yliopisto

Hallintotieteiden tohtori Lasse Peltonen on aloittanut ympäristökonfliktien hallinnan professorin vakituisessa tehtävässä Itä-Suomen yliopistossa 1.6.2021. Hänellä on pitkä kokemus konfliktien tutkimuksesta ja myös sovittelijan roolista.

Kiilto Family Oy

Kiilto Family -konsernin emoyhtiö Kiilto Family Oy:n yhtiökokous on nimittänyt Sulapac Oy:n toimitusjohtaja (PhD) Suvi Haimin Kiilto Family Oy:n hallituksen uudeksi jäseneksi. Haimi on yksi maailman ensimmäisiä muovia korvaavia, biohajoavia pakkauksia valmistavan Sulapacin perustajista. Hän tulee vahvistamaan Kiiltoa ympäristöosaamisella.

Suvi Haimin

Purkupiha Oy

Koneautomaa­tioinsinööri Jarkko Ventomäki on nimitetty 2.6.2021 alkaen Purkupihan kierrätysyksikön johtajaksi vastaamaan yhtiön kierrätysyksikön operatiivisesta toiminnasta. Ventomäki siirtyy Purkupihalle Olofsson & Persson System Oy:n aluemyyntipäällikön tehtävästä.

Jarkko Ventomäki

Ramboll Finland Oy

Diplomi-insinööri Maija Jokela on nimitetty Rambollin toimitusjohtajaksi Suomessa 1.9.2021 alkaen. Jokela on työskennellyt Sweco PM:n toimitusjohtajana vuodesta 2014. Hän on toiminut koko työuransa rakennusalan konsultoinnissa.

Maija Jokela

Rejlers Finland

Mikko Vaahersalo on nimitetty Rejlers Finlandin uudeksi toimitusjohtajaksi. Vaahersalo siirtyy toimeen Empower Oy:n toimitusjohtajan tehtävästä.

Mikko Vaahersalo

Ympäristöministeriö

Suomen uutena pääneuvottelijana kansainvälisissä ilmastoneuvotteluissa on toukokuussa aloittanut Marjo Nummelin. Pääneuvottelija vastaa Suomen valmistautumisesta kansainvälisiin ilmastoneuvotteluihin ja maan kantojen valmistelusta. Nummelin on työskennellyt vuodesta 1996 lähtien ympäristöministeriössä kansainvälisen ja EU-ympäristö- ja ilmastopolitiikan tehtävissä.

Nummelin seuraa tehtävässä Outi Honkatukiaa, joka valittiin vuodenvaihteessa ympäristöministeriön ilmastoyksikön päälliköksi. Honkatukia jatkaa mukana kansainvälisessä ilmastoneuvottelutiimissä ja yhtenä EU:n kolmesta pääneuvottelijasta.

Valtioneuvosto on nimittänyt ympäristöministeriön lainsäädäntöjohtajan virkaan Johanna Korven 1.5.2021-30.4.2026 väliseksi ajaksi.

Korpi on koulutukseltaan oikeustieteen maisteri ja varatuomari. Korpi on työskennellyt ympäristöministeriössä vuodesta 2016 alkaen hallitussihteerinä ja vuodesta 2018 alkaen lainsäädäntöneuvoksena.

Teija Armanto

kuvankaappaus FRUSHin tehdystä pitchauksesta

Leanfil