Kiertotalous­tavaralle huutokauppa

Julkisen sektorin verkkokauppapaikka Kiertonet.fi on saanut rinnalleen yrityksille suunnatun Huutomylly-huutokauppapaikan.

Elina Saarinen, teksti | Huutomylly, kuvat

Yrityksille on avattu keväällä uusi huutokauppapaikka. Huutomylly.fi on verkkokauppapaikka, jossa yritykset voivat myydä itselleen tarpeettomaksi jäänyttä tai käytöstä poistuvaa omaisuutta.

”Olemme erikoistuneet käytöstä poistuvaan ja käytettyyn tavaraan. Erotumme kilpailijoista siinä, että emme ole halpatuontitavaran myyntipaikka, vaan haluamme profiloitua kiertotalouden vauhdittajana”, kuvailee Huutomyllyn kehittämisasiantuntija Miika Jokelainen.

Uuden kauppapaikan taustalla on Kiertoa Oy, jonka perustama julkisen sektorin huutokauppapaikka ­Kiertonet.fi on jo vakiinnuttanut paikkansa kuntien ja kaupunkien omaisuuden uusiokäytön vauhdittajana.

Kun koronatilanne ­alkoi pahentua vuosi sitten keväällä, syntyi ajatus laajentaa huutokauppa myös yritysten käyttöön.

Kaivurista kahvikuppiin

Huutomyllyssä on kaupan etenkin arvokkaampaa käytettyä tavaraa kuten koneita ja laitteita, ajoneuvoja ja kalusteita.

”Meillä myydään melkein mitä vaan kahvikupeista kaivureihin, mutta tyypillisiä ovat esimerkiksi työkalut, työkoneet ja kalusteet.”

Vaikka myyjäprofiili on rajattu yrityksiin, ostajat voivat olla laidasta laitaan, yksityishenkilöistä toisiin yrityksiin, yhdistyksiin tai kaupunkeihin ja kuntiin.

Huutomylly.fi hälventää käytetyn tavaran kauppaan liittyvää luottamuspulaa uudella ominaisuudella, vertaisarviointijärjestelmällä. Ostaja voi pisteyttää asteikolla 1–10, kuinka hyvin asiointi kyseisen myyjän kanssa sujui.

”Tällä pyritään siihen, että meidän kauppapaikassamme luotettavat myyjät erottuvat edukseen.”

Jokelainen uskoo, että kiertotalouden digitaalisissa palveluissa on tilaa uusille bisnesmalleille:

”Nettihuutokauppa-alalla on selvästi kilpailua. Me olemme havainneet, että markkinoilla on tilausta kiertotalouteen erikoistuneelle ratkaisulle. Eroamme kilpailijoista myös siten, että veloitamme myyjää ainoastaan toteutuneista kaupoista. Silloin meillä on yhteinen intressi myyjän kanssa saada tavara kaupaksi.”