ajankohtaista

EU:n uuteen Towards a Zero Pollution -toimintaohjelmaan kuuluu ehdotus, että pilaantuneita ympäristöjä kunnostettaisiin paikallisiksi virkistysalueiksi.EU:n uuteen Towards a Zero Pollution -toimintaohjelmaan kuuluu ehdotus, että pilaantuneita ympäristöjä kunnostettaisiin paikallisiksi virkistysalueiksi.

EU:lta kova jätteen vähentämis­tavoite

Euroopan komissio asetti kunnianhimoisen tavoitteen, jonka mukaan muoviroskaa olisi vähennettävä vesistöistä 50 prosentilla ja mikromuovien vuotoa ympäristöön tilkittävä 30 prosentilla.

EU pyrkii myös vähentämään sekajätteen syntyä. Jopa puolet sekajätemäärästä pitäisi leikata vuoteen 2030 mennessä.

Komissio sanoo käyvänsä läpi kaiken jätelainsäädännön muokatakseen sen sopivaksi puhtaan ympäristön ja kiertotalouden tavoitteisiin vuoteen 2025 mennessä.

Jätteen synnyn ehkäisy saa nykyistä enemmän painoarvoa. EU pyrkii laadukkaisiin ja puhtaisiin kierrätysmateriaalisykleihin.

EU aikoo tiukentaa haitallisten jätteiden kuten romuautojen ja sähköromun siirtoja OECD:n ulkopuolelle.

Tuotannon ja kulutuksen päästöjen vähentämiseen otetaan käyttöön EU:n vihreän suorituskyvyn seurantajärjestelmä, joka kannustaa alueita toimenpiteisiin.

Tähtäimenä on, että vuonna 2050 saasteet ilmaan, vesiin ja maaperään olisi saatu painettua tasolle, joka ei enää aiheuta terveysriskejä tai haittaa luonnon ekosysteemeille. EU tavoittelee myrkytöntä ympäristöä.

Nämä tavoitteet sisältyvät komission toukokuussa hyväksymään nollapäästöstrategiaan, Zero Pollution -toimintaohjelmaan.

Saastuttaja maksamaan

EU haluaa siirtää ympäristönsuojelun painopistettä yhä enemmän ennalta ehkäisevään suuntaan.

Saastuttajan pitäisi maksaa aiheuttamansa vahingot. Komissio aikookin laajentaa teollisuuspäästölainsäädäntöään.

Vuoteen 2030 mennessä ilmanlaadun pitäisi olla parantunut niin paljon, että ilmansaasteista aiheutuvien kuolemien määrä olisi saatu pienenentymään 55 prosentilla.

Ilmansaasteiden uhkaa biodiversiteetille olisi saatava supistettua neljänneksellä.

Towards a Zero Pollution for Air, Water and Soil -ohjelman edistämiseen lanseerattiin kesäkuun alussa sidosryhmäalusta, joka ryhtyy edistämään ohjelman tavoitteita.

Riihimäen muovijalostamo vihittiin käyttöön viisi vuotta sitten juhlavissa merkeissä. Nyt muovinkierrätyskapasiteettia suunnitellaan jo lisää.Riihimäen muovijalostamo vihittiin käyttöön viisi vuotta sitten juhlavissa merkeissä. Nyt muovinkierrätyskapasiteettia suunnitellaan jo lisää.

Muovipakkausjäte jatkossakin Riihimäelle

Kuluttajamuovipakkausten kierrätys jatkuu Fortumin Riihimäen muovijalostamolla.

Suomen Uusiomuovi Oy ja Fortum ovat allekirjoittaneet jatko­sopimuksen kierrätyksestä. Nykyinen sopimus päättyy tämän vuoden lopussa. Uusi kaksivuotinen sopimuskausi alkaa vuonna 2022. Siihen sisältyy kuuden lisävuoden optio.

Sopimuskumppanit sanovat, että sopimuksen ansiosta kuluttaja­muovin käsittelyyn tarvittavaa laitoskapasiteettia on mahdollista kasvattaa ja nostaa edelleen muovin kierrätysastetta.

Yksi yhteiskäyttöauto voi parhaimmillaan korvata jopa 15 yksityisautoa.Yksi yhteiskäyttöauto voi parhaimmillaan korvata jopa 15 yksityisautoa.

Yhteiskäyttöautoja opiskelijoille

Jyväskylässä on käynnistynyt opiskelijoille suunnattu autojen yhteiskäytön kokeilu.

Omago Oy:n ja Keski-Suomen opiskelija-asuntosäätiö KOASin kokeilu alkoi huhtikuussa ja tuotti heti hyviä tuloksia: Biokaasu­auton käyttöaste oli keskimäärin 18 prosenttia, kun tavallisen yksityisauton käyttöaste jää yleensä viiteen prosenttiin.

Kokeilu on osa Jyväskylän kaupungin Circwaste-osahanketta.

Hävikkiherkku

Pakkasmarjat smoothieen uuden sadon alta

Noin 2 dl pakastemarjoja tai -marjasoseita

1 banaani

Noin 2-4 dl (kaura)maitoa

pari rkl kaurahiutaleita

1 rkl ruisleseitä

(0,5-1 tl raakalakritsijauhetta)

(1-3 rkl proteiinijauhetta)

Onko pakasteessasi vielä viimevuotisia sekalaisia marjoja, vaikka pakastin täytyisi jo sulattaa uuden sadon säilömistä varten? Tee pakkasen aarteista smoothie. Siihen sopivat myös pakaste­rasioihin unohtuneet soseet.

Lorauta blenderiin maito. Pilko joukkoon banaani. Lisää hiutaleet, leseet ja halutessasi lakritsijauhe. Lisää joukkoon pakastemarjat vähitellen. Koska marjat ovat kylmiä, et välttämättä edes tarvitse smoothieen jäitä.

Täyttävämmän smoothien saat lisäämällä joukkoon hieman proteiinijauhetta. Näin smoothie pitää hyvin nälkää.

Fiksuruoan toimitusjohtaja Juhani Järvensivu pitää dataohjausta ja data-analytiikkaa yrityksen kilpailuetuna. Sijoittajat vaikuttuivat yrityksen tiimin osaamisesta.Fiksuruoan toimitusjohtaja Juhani Järvensivu pitää dataohjausta ja data-analytiikkaa yrityksen kilpailuetuna. Sijoittajat vaikuttuivat yrityksen tiimin osaamisesta.

Fiksu­ruoka.fi:lle miljoona­rahoitus

Hävikkiruoan verkkokauppa Fiksuruoka.fi sai rahoituskierroksella sijoittajat liikkeelle.

Teknologiavetoisiin yrityksiin erikoistunut kasvusijoitusyhtiö Verdane ja pohjoismainen pääomasijoittaja Innovestor ovat investoineet espoolaisyritykseen.

Fiksuruoka.fi keräsi rahoituskierroksella yhteensä 19 miljoonan potin.

Autotallista startannut firma on neljässä vuodessa kasvattanut liikevaihtonsa jo 12 miljoonaan euroon ja auttanut yli kolmeasataa suomalaisyritystä vähentämään ruokahävikkiä.

Yhteensä Fikruruoka on vähentänyt hävikkiä Suomessa jo yli neljä miljoonaa kiloa.

Rahoituksen turvin yritys tähtää kansainväliseen kasvuun. Yritys haluaa olla mukana auttamassa EU:ta puolittamaan ruokahävikin vuoteen 2030 mennessä.

Hävikin vähentämisen ja vastuullisuuden lisäksi Fiksuruoka.fi:n toiminnassa näkyy toinenkin mega­­trendi: digitalisaatio ja ruokakaupan siirtyminen verkkoon.

Pekka Paikkari ja Kati Tuominen-Niittylä tarkistavat astioiden kunnon kiertotalouspalvelussa. Jos astia on mennyt pahasti rikki tai särölle, se ei välttämättä sovi ennallistettavaksi. Siinäkään tapauksessa astian materiaali ei mene hukkaan: Se toimitetaan rakennusmateriaalien raaka-aineeksi suomalaiselle tiilitehtaalle.Pekka Paikkari ja Kati Tuominen-Niittylä tarkistavat astioiden kunnon kiertotalouspalvelussa. Jos astia on mennyt pahasti rikki tai särölle, se ei välttämättä sovi ennallistettavaksi. Siinäkään tapauksessa astian materiaali ei mene hukkaan: Se toimitetaan rakennusmateriaalien raaka-aineeksi suomalaiselle tiilitehtaalle.

Kuluneille ravintola-astioille jatkoaikaa

Astiastot ja lautaset joutuvat kovaan käyttöön ravintoloissa ja ammattikeittiöissä. Astioiden pinta naarmuuntuu ja lasite harmaantuu ajan myötä.

Aiemmin tällaiset astiat ovat päätyneet käyttöikänsä lopussa sekajätteeseen, mutta nyt on keksitty keino pidentää nuhraantuneidenkin astioiden käyttöikää.

E.Ahlström on kehittänyt AINIA-kierto­talouspalvelun.

Yritys kunnostaa ja ennallistaa ravintoloiden astiat, joiden pinta on kulunut, naarmuilla tai harmaantunut. Käsittelyn jälkeen astiat ovat uuden veroisia.

”Ravintolakäyttöön tarkoitetun laadukkaan posliinilautasen käyttöikä on kulutuksesta riippuen 2–10 vuotta. Astioita voidaan ennallistaa jopa viidestä seitsemään kertaan. Näin yhden lautasen eliniäksi voi tulla jopa 50 vuotta. Ennallistetun astian hiilijalanjälki on 90 prosenttia pienempi verrattuna täysin uuden astian valmistuksesta syntyvään hiilijalanjälkeen”, kertoo E.Ahlströmin yrittäjä ja toimitusjohtaja Petri Nupponen.

E.Ahlström on ravintoloiden, hotellien ja ammattikeittiöiden astia-, keittiötarvike- ja sisustustukku ja suunnittelutalo. Idea ennallistamispalvelusta tukee asiakkaiden vastuullisuustyötä.

Astioiden ennallistamisesta vastaavat Astiakorjaamo Oy:n Kati Tuominen-Niittylä ja Pekka Paikkari.

Taloyhtiöille lajittelu­ratkaisu ahtaisiin tiloihin

Uudistuva jätelainsäädäntö laajentaa jätteen erilliskeräystä 5–9 huoneiston kiinteistöille. Monessa taloyhtiössä mietitään nyt, kuinka tontille mahtuu jäteastiat kaikille uusille jätejakeille.

Suomalainen Finncont varautuu keräystarpeiden kasvuun lanseeraamalla uuden, maan alle asennettavan kierrätysjärjestelmän. Tuoteinnovaatio on Finncontin oman Design Studion kehittämä.

Moduuleista koostuva Blok2-kierrätysjärjestelmä on muunneltavissa uudistuviin erilliskeräysvaatimuksiin.

Yksi moduuli voidaan jakaa jopa kuudelle eri jätejakeelle. Näin jätteitä voi syntypaikkalajitella ja kerätä pienessäkin tilassa.

”Tuotelanseerauksen jälkeen puhelimet ovat soineet. Kotimainen tuotekehityksemme on ymmärtänyt tarpeen, mikä asunto-osakeyhtiöllä, arkkitehdeillä ja rakennusliikkeillä on joustavalle keräysjärjestelmälle”, Finncont Ympäristötuotteiden toimitusjohtaja Mikko Kärkkäinen kertoo.

Sitralta rahoitusta neljälle koulutuspilotille

Raati valitsi Sitran järjestämässä rahoitushaussa 48 hakemuksen joukosta neljä rahoitettavaa kiertotalouden koulutuspilottia.

Rakennusteollisuuden Koulutuskeskus RATEKO kokoaa rakentamisen kiertotaloutta konkretisoivan verkkokoulutuksen. Koulutus on suunnattu etenkin toisen asteen ammatillisen koulutuksen talonrakennusalan tutkinto-opiskelijoille ja opettajille.

Lounais-Hämeen koulutuskuntayhtymä suunnittelee ja pilotoi rakennusalan perustutkintoon valinnaisen purkutyöt-tutkinto-osan yhteistyössä Ytekki Oy:n ja Kierivä Oy:n kanssa.

Koulutussisältöjä voi ottaa käyttöön kaikissa rakennusalan ammatillisissa oppilaitoksissa.

Savon koulutuskuntayhtymä ja Savonian ammattikorkeakoulu kehittävät konepajateollisuuden pk-yrityksille mallin ympäristövaikutusten seurantaan ja raportointiin. Hanke luo myös työkalun resurssitehokkaiden käytäntöjen arviointiin.

Yritysten henkilöstön kiertotalouskoulutuksen pohjalta suunnitellaan Savon koulutuskuntayhtymän kone- ja tuotantotekniikan opetustarjontaan osatutkinto.

Kemianteollisuuden siirtymistä hiilineutraaliin kiertotalouteen tukee Keski-Pohjanmaan koulutuskuntayhtymän ja KIP Servicen koulutuspilotti.

Pilotti auttaa Pohjois-Euroopan suurinta epäorgaanisen kemianteollisuuden ekosysteemiä, Kokkolan suurteollisuusaluetta, vahvistamaan kiertotalousosaamistaan.

Koulutusmateriaalit sopivat myös muihin kemian alan teollisuuspuistoihin.

Lue nämä

Suomen Luonto 2100. Tutkimusretki tulevaisuuteen

KIRJOITTAJA: Kerttu Kotakorpi

KUSTANTAJA: Bazar

KERTOO: Miltä Suomen luonto ja ilmasto näyttävät 80 vuoden kuluttua? Meteorologi Kerttu Kotakorven tietokirja kuljettaa lukijan tulevaisuuden luontoon. Eliölajit yrittävät sopeutua nopeasti muuttuneisiin oloihin. Mitä luonnolle aiheuttavat lumeton talvi, kuivunut kevät, helteissä paahtuva kesä ja kuukausia kestävä syksy? Teos auttaa hahmottamaan, miten ilmastonmuutoksen tilastot ja tiede näkyvät meille tutussa ympäristössä. Kirja vahvistaa halua ryhtyä toimiin. Ehdimmekö vielä pelastaa riekon ja naalin?

https://bazarshop.fi/sivu/tuote/suomen-luonto-2100/2754946

SER-kele! Kierrätinkö oikein?

KIRJOITTAJA: Kati Toivanen

JULKAISIJA: SER-tuottajayhteisö ry SERTY

KERTOO: Kierrätysalan historiikkeihin erikoistunut tietokirjailija Kati Toivanen on koonnut ansiokkaaseen teokseen sähkö- ja elektroniikkalaiteromun kierrätyshistoriaa yhden tuottajayhteisön taipaleelta.

Kirja ei väistele vaikeita aiheita. Tuottajavastuujärjestelmä on muotoutunut intressiristiriitojen sävyttämänä ja tämän ”kierrätyssopan” keittoa on kuvattu kirjassa suoraan. Samoin kirja käy läpi Sertyn alkuvuosien talousvaikeudet, henkilökemiahankaluudet ja muut ongelmat. Eräs kirjan luvuista onkin nimetty osuvasti: ”Serty, ihan romuna”. Kirjan loppuosa esittelee tehostunutta keräys­logistiikkaa, tuottajayhteisöjen tiivistynyttä yhteistyötä ja kehityshankkeita. Historiikki on omistettu huhtikuussa menehtyneen Timo Laatikaisen muistolle.

https://serty.fi/historiikki/

Tutkijat: Muovien kiertotalous vaatii kaikki keinot

Tuore tutkimus osoittaa, että nykyiset kierrätysastetavoitteet eivät riitä viemään Eurooppaa muovin kiertotalouteen.

Tutkimuksen mukaan Euroopassa on kuitenkin mahdollista nostaa muovien kierrätys korkeaksikin, jos yhdistetään kaikki tunnetut keinot kiertotalouden saavuttamiseksi.

Uusiomuoveille on luotava vakaata kysyntää eikä muovijätettä saisi viedä EU:n ulkopuolelle.

Muovituotteet olisi suunniteltava kierrätettäviksi välttäen monien muovimateriaalien seoksia. Tarvitaan myös satsauksia keräysjärjestelmiin ja kierrätysteknologioihin.

Jos kaikki keinot otetaan käyttöön, kolmen yleisimmän muovin vuosituotannosta jopa 46–60 prosenttia pystyttäisiin 50 vuoden päästä toteuttamaan kierrätetyillä uusiomuoveilla.

Tutkijaryhmä tutki Marie Kampmann Eriksenin johdolla erilaisia kiertotalouskeinoja ja totesi, että kierrätysasteen nosto on tavoitteena ja indikaattorina riittämätön synnyttämään pysyvää kysyntää kierrätetyille uusiomuoveille.

Tutkimus julkaistiin Environmental Science & Technology -lehdessä. Siitä kertoi Euroopan komission tutkimusta seuraava uutiskirje Science for Environment Policy.

Tutkijat korostavat, että pelkkä kierrätysteknologian kohentaminen ei riitä, vaan uusiomuoveille on oltava kysyntää ja käyttöä muovituoteteollisuudessa.

Vastuullisen matkailun työ Vaasan seudulla jatkuu ensimmäisen Sustainable Travel Finland -merkin saamisen jälkeenkin.Vastuullisen matkailun työ Vaasan seudulla jatkuu ensimmäisen Sustainable Travel Finland -merkin saamisen jälkeenkin.

Vastuullisuus houkuttaa turistin

Matkailuyritys voi lisätä veto­voimaansa satsaamalla energia-, jäte­huolto- ja vastuullisuusratkaisuihin.

Kotimaan matkailukohteet ovat nyt saaneet energia- ja materiaali­tehokkuusoppaan, joka on kehitetty NatureBeST-hankkeessa.

Myös kestävän matkailun Sustainable Travel Finland -merkki helpottaa matkailijan valintaa.

Business Finlandiin kuuluva Visit Finland lanseerasi kestävän matkailun ohjelman merkin viime vuonna. Merkin on saanut jo noin 80 matkailukohdetta ympäri maata.

Merkki kertoo, että matkailukohde täyttää taloudellisen, ekologisen ja sosiaalisen kestävyyden kriteerit.

Närpiöläinen Hotel Red & Green -hotelli sai merkin ensimmäisenä Turun ja Tornion välillä sijaitsevana rannikkokohteena.

Pohjanmaalaisen hotellin toiminnassa vastuullisuus näkyy konkreettisina tekoina, kuten kierrätyksenä ja ruokahävikin vähentämisenä.

Kunnat ja kunnalliset jätehuoltoyhtiöt saavat pian apua jätteenkuljetusten hankintoihin.Kunnat ja kunnalliset jätehuoltoyhtiöt saavat pian apua jätteenkuljetusten hankintoihin.

Opas jätekuljetusten hankintaan

Suomen Kiertovoima KIVO ry on juuri valmistelemassa opasta, joka tarjoaa hankintatietoa niin tilaajalle kuin urakoitsijallekin. Opas on tarkoitus julkaista alkusyksystä.

Opas käy lainsäädännön sekä itse hankintaprosessin näkökulmasta läpi, mitä kaikkea on huomioitava ennen hankintaa, hankinnan aikana ja urakan toteutusajankohtana.

Hankintaoppaaseen tulee myös malliasiakirjoja esimerkiksi tarjouspyyntöihin ja urakkasopimuksiin sekä kilpailuttamissuunnitelma aikatauluineen. Markkinakartoituksesta tulee oma oppaansa.

”Opas ottaa huomioon nyt uudistuvan jätelainsäädännön, joten tieto tulee olemaan ajantasaista”, KIVOn projektityöntekijä Milja Vuopio sanoo.

Vuopio esitteli opashanketta KIVOn järjestämillä Kiertotalouspäivillä, jotka keräsivät toukokuussa yli kaksisataa kiinnostunutta kuulijaa.

Hiilikädenjäljestä ympäristökädenjälki

Hiilikädenjäljestä on saatu laajennettu versio, ympäristökädenjälki.

Uuden positiivisten ympäristövaikutusten mittarin kehittivät Teknologian tutkimuskeskus VTT ja LUT-yliopisto. Hanketta rahoitti Business Finland.

Ympäristökädenjälki kattaa laajasti erilaisia ympäristövaikutuksia, kuten ilmanlaadun, ravinteet, resurssit ja veden. Lisäksi kädenjälkeä voidaan nyt soveltaa paitsi tuotteisiin myös yritys- ja hanketasolla.

”Kädenjälki on otettu Suomessa innostuneesti vastaan, se on jo olennainen osa monen yrityksen vastuullisuustyötä”, kertoo Ympäristökädenjälki-hankkeen projektipäällikkö Saija Vatanen VTT:stä.

Yritysten lisäksi kädenjäljestä hyötyvät myös kuluttajat.

”Tuotteen käyttäjän näkökulmasta kädenjälki tarjoaa perusteen valinnoille, joilla on mahdollista pienentää omaa ympäristöjalanjälkeään”, sanoo LUT-yliopiston tutkijatohtori Kaisa Grönman.

Evonikin tavoitteena on, että ratkaisut otettaisiin vuoteen 2025 mennessä käyttöön  yhteensä 400 000 muovijätetonnin kierrätysprosesseissa.Evonikin tavoitteena on, että ratkaisut otettaisiin vuoteen 2025 mennessä käyttöön yhteensä 400 000 muovijätetonnin kierrätysprosesseissa.

Erikoiskemikaalit vauhdittavat muovien kiertotaloutta

Yli sadassa maassa toimiva erikoiskemikaaliyhtiö Evonik aikoo kohentaa uusiomuovien markkina-asemaa muoviteollisuuden arvoketjussa.

Saksan Essenissä pääkonttoriaan pitävä Evonik Industries AG on käynnistänyt globaalin ohjelman, jolla se tavoittelee muovien kiertotaloudessa yli 350 miljoonan lisämyyntiä vuoteen 2030 mennessä.

Keinoina Evonikilla ovat uudet teknologiat, lisäaineet ja erikoiskemikaalit, jotka parantavat muovijätteen kierrätysprosesseja.

Lue koko uutinen: https://uusiouutiset.fi/erikoiskemikaalit-vauhdittavat-muovien-kiertotaloutta/

Lassila & Tikanoja vahvistaa kierrätys- ja jätehuoltopalveluitaan ostamalla Sihvari Oy:n.Lassila & Tikanoja vahvistaa kierrätys- ja jätehuoltopalveluitaan ostamalla Sihvari Oy:n.

L&T osti Sihvarin

Lassila & Tikanoja on ostanut Sihvari Oy:n koko osakekannan. Kauppaan sisältyy Sihvarin omistama Turun Seudun Hyötykuljetus Oy.

Sihvarin liikevaihto on noin 14 miljoonaa euroa. Yrityksellä on toimintaa erityisesti Keski- ja Lounais-Suomessa sekä pääkaupunkiseudulla. Sihvarin 85 työntekijää jatkavat L&T:n palveluksessa.

“Meille on tärkeää, että toiminta jatkuu vakaana ja laadukkaana. Uskomme, että yhteistyö L&T:n kanssa on oikea ratkaisu”, sanoo Sihvarin toimitusjohtaja Janne Andersin.​

Adobe Stock

Tero Pajukallio

Hanna-Kaisa Hämäläinen

Hotel Red & Green

Anniina Nissinen

Ainia/ E. Ahlström

Finncont

Evonik

L&T