Työnsä taitajia

Minun näköiseni työ

Kun Arto Arvola kuuli Ympäristöteollisuus ja -palvelut YTP ry:n hakevan asiantuntijaa, palaset loksahtivat yhteen. Arvola haki pestiä ja sai paikan. Hän kokee, että kaikki hänen aiemmin tekemänsä on jollain tavalla pohjustanut nykyiseen tehtävään.

”Tämä työ on hyvin paljon minun näköiseni. Tässä pääsee käyttämään omaa kokemusta ja osaamista. Jätehuolto ja koko ympäristöpuoli on hyvin mielenkiintoinen, kasvava ja jatkuvasti muuttuva ala. Lisäksi tämä on yhteisten asioiden hoitamista. Olen ennenkin tehnyt asioita muiden hyväksi ja tehnyt edunvalvontaa.”

Arvolalla on kokemusta sekä jätehuollon palveluntarjoajan puolelta että jätettä tuottavan teollisuuden puolelta. Hänen työuransa alkoi puolivahingossa EHS-kemistinä Leirakselta, mikä sytytti kipinän ympäristö- ja jätehuoltoon. Välissä hän työskenteli kunnallisen jätehuoltoyhtiön Turun Seudun Jätehuollon yrityspalveluorganisaatiossa, Lassila & Tikanojalla ja Stena Recyclingillä, kunnes palasi taas HSE-asiantuntijaksi Bayerille, josta hän siirtyi YTP:lle joulukuussa. Bayerilta lähtiessään hän vaihtoi paitsi tehtävää, myös kotikaupunkia: Hän muutti puolen tunnin matkan päähän Helsingistä, Järvenpäähän, elettyään sitä ennen kymmeniä vuosia Varsinais-Suomessa.

”Ihminen katuu enemmän niitä asioita, jotka jäävät tekemättä, kuin niitä, jotka hän tekee. Muutoksia ei kannata pelätä.”

YTP:ssä hän kokee sydämensä asiaksi etenkin jätehuoltoalan turvallisuuden. Ajankohtainen asia on myös Motivan Materiaali­torin käyttöönotto ja YTP:n jäsenten neuvonta siinä. YTP:tä työllistää tänä vuonna hallituksen vaihtuminen ja uuden eduskunnan sekä Euroopan parlamentin aloitus. Eurooppalaista yhteistyötä YTP tekee eurooppalaista jätehuoltomarkkinaa edustavan FEADin ja purkujärjestö EDAn kautta.

Lisäksi meneillään on kuuden direktiivin implementointityö Suomen jätelainsäädäntöön. Yhtenä osana lainsäädännön uudistuksessa on jätestatuksen loppumiseen liittyvä kriteeristö ja luvituksen sujuvoittaminen. Erityisesti betonin end-of-waste-menettely ja siihen liittyvät asetuskuviot ovat työllistäneet Arvolaa kevään aikana.

KUKA: Arto Arvola, YTP:n asiantuntija

MISTÄ: Asun nyt Järvenpäässä, olen asunut pitkään Varsinais-Suomessa.

KOULUTUS: Ympäristöalan kemisti Turun yliopistosta.

AIEMMIN: Olen toiminut sekä Lassila & Tikanojalla, Stena Recyclingissä, Turun Seudun Jätehuollossa, että Bayerilla ja Leiraksella.

SEURAAVAKSI: Valmistelen työturvallisuuskeskuksen kanssa jätealalla työturvallisuuskorttiin alakohtaista materiaalia.

SUOSITTELEN: Pitämään silmät auki ja tarttumaan tilaisuuksiin, ottamaan elämässä riskejä.