opiskelijoilta

Ruisrockissa törmää tänäkin kesänä ympäristöteemaiseen, taatusti yllättävään toteutukseen Turun ammattikorkeakoulun kojulla 5.-7. heinäkuuta Turun Ruissalossa.
Ruisrockissa törmää tänäkin kesänä ympäristöteemaiseen, taatusti yllättävään toteutukseen Turun ammattikorkeakoulun kojulla 5.-7. heinäkuuta Turun Ruissalossa.

RockSock laittaa sukat pyörimään jaloissa

Ruisrock antaa mietittävää sukan­kuluttajalle. Tekstiili­jätteestä nimittäin.

Suomalainen tuottaa vuoden aikana noin 13 kiloa tekstiilijätettä. Koska uusia vaatteita saa kaupasta edullisesti, rikkinäisten tekstiilien korjaaminen ei houkuta eikä tekstiilien laatuunkaan ole tarvetta kiinnittää huomiota. Tähän kertakäyttökulttuuriin Turun AMK:n ja Ruisrockin yhteistyöprojekti RockSock pyrkii vaikuttamaan tänä kesänä.

Turun AMK on toteuttanut Ruisrockin ympäristöohjelmaa jo useana vuonna. Aiempina vuosina on pyritty lisäämään tietoisuutta muun muassa puhtaasta vedestä ja energiansäästöstä hauskoilla, erikoisilla ja yllättävillä keinoilla. Yhtenä vuonna pääset kakkoselle lasiseinäiseen ulkokäymälään, toisena pulahtamaan kylpyyn muoviroskan sekaan. Mielenkiintoista ja kysymyksiä herättävää.

Särmää ja nuoruuden näkökulmaa

Tämän vuoden tekstiilikierrätykseen keskittyvän kojun teema ja sisältö ovat kovaa vauhtia rakentumassa. Projektin nimeksi valikoitui RockSock, ja projekti toteutetaan täysin monialaisen opiskelijatiimin voimin suunnittelusta lähtien. Työryhmän opiskelijat ovat jakautuneet omien vahvuusalueidensa mukaan eri tiimeihin. Näin monipuolisessa projektissa jokaisen alan osaajalle on tarvetta, aina biotalouden osaajista tekniikan taitajiin.

Juuri opiskelijoiden oma näkemys kojun toteutuksessa on varmasti yksi sen suurimmista vahvuuksista. Festareiden rento ilmapiiri tuo uskallusta ottaa myös riskejä ja löytää erilaisia tapoja tuoda esille aiheita, jotka muuten eivät välttämättä tavoittaisi kohdeyleisöä.

Pisteen tavoitteena on havainnollistaa ihmisille vuosittaisen tekstiilijätteen määrä ja saada heidät pohtimaan uudelleen kulutustottumuksiaan. Yhteistyökumppaneiden kautta pisteellä esitellään ekologisia ja kestäviä vaatemateriaaleja sekä erilaisia tekstiilien uudelleenkäyttö- ja kierrätysmahdollisuuksia.

Pisteen toiminnallisesta puolesta ei vielä haluta paljastaa liikaa, mutta tarjolla on taatusti jotain täysin erilaista ja jännittävää fyysistä haastetta, visuaalista mielenkiintoa ja itsensä toteuttamista!

Projektin etenemistä voi seurata Turun AMK:n Instagramista @turkuamk_tuas ja #rocksock

Kirjoittaja on mainonnan suunnittelun opiskelija Turun ammattikorkeakoulusta.