Arkisten tuotteiden vesijalanjälkivertailu paljasti pahimmat vesirohmut: Läppärin valmistus kuluttaa jopa enemmän vettä kuin auton

tietokoneen vesijalanjälki
Facebooktwitterlinkedin

Yhden kannettavan tietokoneen valmistus kuluttaa valtavasti vettä: lähes 190 000 litraa.

Tuoreessa Eco Shopping Index -vertailussa läppäri osoittautui eniten vettä kuluttavaksi arjen tuotteeksi.

Vaikka läppäri on kevyt ja kätevä, sen vesijalanjälki on jopa suurempi kuin keskimäärin 1400 kiloa painavalla autolla. Auton valmistuksen vesijalanjäljeksi vertailu arvioi noin 148 000 litraa vettä.

 

Kännykkäkin suuri ympäristörasite

Yritysten energia- ja ympäristökuluja analysoiva brittiläinen Utility Bidder kokosi erilaisten vesijalanjäljen tietolähteiden pohjalta listan tuotteista ja laitteista, joiden valmistus kuluttaa eniten vettä.

Läppäri oli vertailun ylivoimaisesti suurin vedenkuluttaja. Auto sijoittui vertailussa kakkoseksi. Kolmanneksi eniten vettä vie älypuhelimen valmistus: Yksi kännykkä kuluttaa valmistusvaiheessa noin 13 000 litraa vettä.

Vertailu huomauttaa, että vaikka kännykän valmistuksen vesijalanjälki on selvästi läppärin valmistusta pienempi, kännyköiden valmistuksen aiheuttamaa ympäristörasitusta ei kannata aliarvioida. Maailmassa on noin 6,6 miljardia kännykän käyttäjää, ja useimmat vaihtavat kännykkänsä säännöllisesti uuteen malliin.

 

Nahkakengät jättävät suuren jäljen

Neljäntenä listalla on nahkakenkäpari, joka jättää 8 000 litran vesijalanjäljen.

Kenkäparin valmistus vie yllättäen enemmän vettä kuin listalla viidentenä mainittu neljän autonrenkaan setti. Autonrenkaiden valmistus vie vertailun mukaan 7 850 litraa vettä. Vertailu taustoittaa, että nahan valmistusprosessit vievät parkitsemisineen ja värjäyksineen paljon vettä.

 

T-paita ja farkut kuin märkä rätti

Vertailu vahvistaa jo aiemmin todetun faktan, että vaatteiden valmistus kuluttaa hurjasti vettä. Kuudentena listalla tulee puuvillainen farkkupari, jonka valmistus vie tämän vertailun mukaan 7570 litraa vettä. Jotkin arviot ovat laskeneet farkkuparin valmistuksen vaativan jopa 10 000 litraa vettä.

Kaikkiaan vettä kuluttavimpien arjen tuotteiden listalle on koottu 35 esimerkkituotetta. Puuvillaisen T-paidan valmistus kuluttaa vertailun mukaan noin 2700 litraa vettä.

Nämä määrät kattavat vain vaatteiden valmistusvaiheen. Elinkaarensa aikana vaatteet vievät vielä enemmän vettä, sillä niitä on toki pyykättävä tämän tästä.

 

Liha listan kärjessä

Lihan ja suklaan tuotanto kuluttavat suuria määriä vettä. Ne ovatkin vertailussa kahdenkymmenen vesijalanjäljeltään suurimman tuoteryhmän joukossa.

Myös juomamme kuluttavat maailman vesivarantoja. Esimerkiksi viinipullollisen tuotanto vaatii yli 650 litraa vettä. Pieneen kahvikuppiin mahtuu 140 litran vesijalanjälki, teekuppiinkin 34 litran.

Jopa PET-muovista valmistettu litran vetoinen vesipullo kantaa mukanaan kolmen litran vesijalanjälkeä. Tämä perustuu arvioon, että kun valmistetaan yhden paunan eli noin 454 gramman verran muovia, tämä vie vettä 83 litraa.

 

Vesijalanjälki näyttää tuotannon vaikutukset

Eco Shopping Index muistuttaa, että vaikka kulutuksen ympäristövaikutuksista puhuttaessa keskitytään usein ilmastovaikutuksiin, usein unohdetaan, että jokaisella ostoksellamme on laajempia ympäristövaikutuksia.

Tuotteiden ja laitteiden valmistus vaatii aina sähköä, polttoaineita ja vettä jo materiaaleja kaivettaessa ja tuotettaessa sekä kuljetettaessa materiaaleja tuotteita valmistaviin tehtaisiin. Vesijalanjälki on yksi tapa tehdä näkyväksi tuotannon näkymättömiin jääviä ympäristövaikutuksia.

 

Oheisessa kuvassa eri tuotteiden vesijalanjäljet on esitetty gallonissa. Yksi gallona vastaa noin 3,785 litraa vettä. Lähde: Utility Bidder.

Vesijalanjälki taulukko

Teksti: Elina Saarinen/ Uusiouutiset-lehti

Kuva: Adobe Stock Photo.

Facebooktwitterlinkedin