Älypuhelin, jonka voi korjata ja päivittää

Facebooktwitterlinkedin

24.2.2017

Suomalaisfirma suunnittelee valmistavansa pian Oulussa älypuhelimia, jotka päihittävät ekologisuudessaan ja kiertotalousperiaatteissaan nykykilpailijat. Puzzlephonen vanhenemista ei tarvitse pelätä, sillä sen voi päivittää ja jopa korjata itse.

 

Elina Saarinen

 

Suomalainen Circular Devices Oy haluaa tarjota jotakin, mitä markkinoilta ei vielä löydy: kiertotalousperiaatteiden mukaisesti suunnitellun ja valmistetun kännykän.

PuzzlePhonen tarkoitus on kestää käytössä pitkään. Se tarkoittaa, että osien on oltava vaihdettavissa ja kuluttajille on annettava mahdollisuus korjata ja päivittää puhelintaan.

”Maailmassa on aikuisia noin 5,6 miljardia. Lähivuosien aikana jokaisella tulee olemaan älypuhelin. On täysin kestämätön tilanne, että arvokkaita raaka-aineita syövän kännykän elinikä on vain 2-3 vuotta. Nyt tuhlataan luonnon resursseja ja tuotetaan valtavasti sähkö- ja elektroniikkajätettä”, Circular Devices Oy:n muotoilujohtaja Tapani Jokinen perustelee.

 

Oulun piilaaksosta

Vuonna 2013 toimintansa käynnistäneen start-up-yrityksen taustalla on 15 osakasta, jotka tuntevat IT-bisneksen. Helsingissä, Oulussa ja Lontoossa toimiva yritys kerää nyt rahoitusta lanseeratakseen markkinoille PuzzlePhonen, jonka suunnittelussa tähdätään mahdollisimman pitkään elinkaareen ja suljettuihin kiertoihin. Toimiva prototyyppi on jo olemassa.

”Tavoitteena on, että puhelin suunnitellaan ja valmistetaan kokonaan Suomessa. Käytämme Nokian Ouluun jättämää osaajien ekosysteemiä”, Jokinen sanoo.

Aivo, runko ja sydän

Puhelimessa on kolme modulaarista osaa, jotka ovat kaikki täysin korjattavissa, vaihdettavissa ja päivitettävissä. Koko kännykkää ei tarvitse enää heittää pois sen takia, että tarvitaan tehokkaampaa suorituskykyä, isompaa muistikapasiteettia tai parempaa prosessoria.

Aivoissa sijaitsee pääelektroniikka ja kamerat. Sydän pitää sisällään akun, antennin ja tilan, jossa puhelimen voi kustomoida käyttötarkoituksiin lisäämällä esimerkiksi sensoreita ja käyttäjän tarvitsemia toimintoja. Runko on selkäranka, jossa on tarpeeseen mitoitettu näyttö ja johon muut osat telakoituvat.

Jos näyttö hajoaa, sen voi irrottaa ja lähettää korjattavaksi tai vaihtaa itse tilalle uuden. Kun kameran haluaa päivittää uudempaan versioon, kännykän vanhan aivo-moduulin voi irrottaa ja uusiokäyttää sitä vaikkapa autokamerana, valvontakamerana tai vauvamonitorina. Modulaarisuus mahdollistaa uudenlaisia toimintoja. Esimerkiksi rungon vaihtamalla kamera voi lentää, koska siitä voi tehdä drone-lennokin.

Modulaarisuus on skaalattavissa, mikä tarkoittaa, että samalla periaatteella voi rakentaa kännykän lisäksi vaikkapa tabletin tai tietokoneen. Kännykästä vapautuvilla osilla voi myös täydentää samaan ekosysteemiin sopivia muita IT-laitteita.

”Vaihdettavilla moduuleilla puhelimen voi personoida vastaamaan käyttäjän tarpeita ja mieltymyksiä muotoilun, materiaalien ja toiminnallisuuden osalta”, Jokinen sanoo.

Yritys on mukana myös EU:n kestävän kehityksen projekteissa. Yksi hanke on miettiä, kuinka kännykän kuorissa voisi käyttää kierrätettävää materiaalia.

PuzzlePhone sai viime vuonna Yhdysvaltojen Green Council -järjestön Catalys Awardin elektroniikkajätteiden vähentämiseen pystyvästä keskinnöstä.

 

Ammattilaisille ensin

Nyt yritys etsii siis rahoitusta lanseeratakseen puhelimen markkinoille. Tavoiteaikataulun mukaan tämä tapahtuisi vielä tänä vuonna.

”Puhelimen tuominen markkinoille on iso venytys taloudellisesti. Olemme joutuneet vähän hidastamaan toimintojamme, ennen kuin saamme rahoituksen käyntiin”, Jokinen sanoo.

Alkuvaiheessa idea sai Tekes-rahoitusta. Nyt mukana on joukko yksityisiä rahoittajia. Osa rahasta tulee myös EU:n Horizont 2020 -potista.

Start-up haluaa sotia isojen valmistajien kvartaalitalousajattelua vastaan.

Strategiana on tähdätä ensin business-to-business-kauppaan ja yksilöidä kännykät ammattilaisten tarpeisiin. Lääkäriä varten puhelimeen voisi integroida esimerkiksi verikokeiden analysointiin tarvittavia toimintoja, rakennusmestarille lämpökamerat ja muut työkalut. Myöhemmin tähtäimessä ovat kuluttajamarkkinat.

Kännykän hinta tulee Jokisen mukaan olemaan samassa kategoriassa kuin muiden huippuälypuhelinten.

”Verrattuna muihin älypuhelimiin tämän elinkaari on pidempi ja uusiminen ja ylläpitäminen on kuitenkin halvempaa”, Jokinen huomauttaa.

Facebooktwitterlinkedin