30 vuotta uusiota

Facebooktwitterlinkedin

”Useiden asiakkaidemme toiveena on ollut saada enemmän tietoa kirjallisessa muodossa jätteiden hyötykäyttöä koskevista ajankohtaisista asioista. Suomen Uusioraaka-ainepörssin tehtävänä on parantaa teollisuuden jätteiden kierrätystä ja uusioraaka-aineiden käyttöä informatiivisin keinoin. Uusi meediamme on UUSIO-UUTISET”.

Näillä sanoilla alkaa historian ensimmäisen Uusiouutiset-lehden numeron pääkirjoitus. Teksti on silloisen Suomen Uusioraaka-ainepörssi Oy:n toimitusjohtaja Hannu Salosen kynästä.

Ensimmäinen Uusiouutiset-lehti ilmestyi lähes 30 vuotta sitten, vuonna 1989. Elelin silloin kuudesluokkalaisena täysin erilaisessa maailmassa kuin nyt. Vapaan ja yhdistyvän Euroopan muurit murtuivat. Nokia valmisti televisioita, eikä kännyköistä tiedetty.

Sen sijaan silloisen jätehuoltoalan maailma tuntuu tutulta. Hämmästyn, miten monet ensimmäisen Uusiouutiset-numeron aiheista voisivat yhtä hyvin olla tämän päivän lehdestä. Jo pääkirjoituksessaan Salonen kirjoittaa näin:

”Vaikka uusioraaka-ainetta käyttävä tuote löydettäisiinkin, saattaa tuotteen menestys kaatua markkinoiden puuttumiseen. (…) Julkishallinnon tulisi toimia esimerkkinä yrityksille ja yksityisille kansalaisille ja suosia rohkeammin eri hankinnoissaan uusioraaka-aineista valmistettuja tuotteita.”

Samat uusioraaka-aineiden markkinoihin, käyttökohteisiin ja imagoon liittyvät kysymykset ovat ajankohtaisia yhä.

Ensimmäisen lehden yritysesittelyssä kerrotaan petäjäveteläisestä Muovinkeräys Oy:stä ja sanotaan näin: ”Lukuisten muovilaatujen sekoittaminen yhteen tekee erästä käyttökelvottoman. (…) Tuotannossa syntyvä jätemuovi tulisi ottaa talteen muovilaaduttain jo syntypaikallaan.”

Kemira Oy:n apulaisjohtaja Hannu Vornamo terästää samassa lehdessä, että teollisuudessa syntyvät sivuvirrat voisivat olla suhteellisen pienin lisätoimenpitein kaupallisesti hyödynnettävissä.

Lehden sivuilla on muitakin tuttuja. Onni Forsell Oy on ollut mukana miltei jokaisessa Uusiouutiset-lehdessä alusta saakka. Perheyritys näyttää, mitä on todellinen sitoutuminen ympäristön parantamiseen.

Historia muistuttaa, että Suomessa on tehty jo pitkään arvokasta työtä sen eteen, että maapallon resurssit käytettäisiin fiksusti. Kiertotaloudella on tuttu ydin: käyttää resursseja mahdollisimman tehokkaasti hukkaa välttäen. Menneisyydessä on paljon viisautta, josta kannattaisi ottaa oppia. Kuten Isaac Newton sanoi, seisomme jättiläisten harteilla.

Uusiouutisten elämäntehtävä on yhä ajankohtainen: edistämme kiertotalouden toteutumista ”informatiivisin keinoin”.

Lämmin kiitos kaikille teille, jotka olette pioneereina aloittaneet työn vuosikymmeniä sitten ja teille, jotka olette olleet kumppaneitamme kaikki nämä vuodet. Kiitos myös teille kaikille, jotka olette tulleet mukaan matkan varrella, ja teille, jotka tulette jälkeemme. Jatkakaamme työtä, sillä vielä on paljon tehtävää.

Elina Saarinen
päätoimittaja

Facebooktwitterlinkedin