10 vinkkiä jäteauton kuljettajan työturvallisuuteen

Facebooktwitterlinkedin

3.5.2016

Jäteautonkuljettajan työ edellyttää hyvää fyysistä kuntoa ja rautaisia hermoja, osoittaa Työterveyslaitoksen tutkimus.

Kuljettaja saattaa tyhjentää työvuoronsa aikana jopa 350 jäteastiaa ja kivuta yli sata kertaa jäteautoon ja sieltä pois. Reilu neljännes (26 %) tutkimukseen osallistuneista kuljettajista vastasi joutuneensa yhteen tai useampaan työtapaturmaan viimeisen kolmen vuoden aikana.

Yli 40 prosenttia jäteautonkuljettajista kertoo, että jäteastian siirtäminen aiheuttaa vaaratilanteen viikoittain tai useammin. Pehmeä tai epätasainen alusta hankaloittavat työtä. Matalakin kynnys tai porras astian siirtoreitillä pakottaa kuljettajaa nostamaan raskaan astian esteen yli. Pahoja paikkoja ovat myös jyrkät rampit.

Kuljettajan työn kannalta on suuri merkitys kiinteistönomistajien pienillä ratkaisuilla, kuten jäteastian sijoittelulla, täyttämisellä ja kunnossapidolla.

”Jokainen kiinteistönomistaja voi omilla valinnoillaan parantaa jäteautonkuljettajien työturvallisuutta ja helpottaa heidän työtään. Jäteastian sijoittamiseen tontilla, asianmukaiseen täyttämiseen ja alueen kunnossapitoon, kuten lumitöihin ja hiekoittamiseen, on helppo vaikuttaa ja niillä on jäteautonkuljettajien työturvallisuudelle iso merkitys”, kertoo erikoistutkija Pia Perttula Työterveyslaitoksesta.

”Vaikka oman keräyspaikan puutteet tuntuvatkin pieniltä, ne kertautuvat kuljettajan työpäivässä”, muistuttaa asiantuntija Vuokko Puro.

 

Tutkijat antavat 10 vinkkiä jäteautonkuljettajan työturvallisuuden parantamiseksi ja työn tehostamiseksi:

 

  1. Anna liikenteen keskellä työtään tekevälle kuljettajalle työrauha. Älä ohita varomattomasti.
  2. Sijoita jäteastia paikkaan, jonka viereen pääsee jäteautolla ja josta astia on helppo siirtää tyhjennettäväksi. Hyvä paikka on esimerkiksi omakotitalon portinpieli.
  3. Varmista, että jäteastian siirtoreitillä ei ole kynnyksiä, portaita, kuoppia tai epätasaista ja pehmeää alustaa.
  4. Varmista, että jäteastiasi liikkuu kevyesti pyörillään ja sen tartuntakaulus on ehjä.
  5. Tee lumityöt jäteastian siirtoreitiltä, päältä ja ympäriltä sekä hiekoita kulkureitit. Kuljettajalla ei ole aikaa tehdä lumitöitä ja liukastuminen on iso riski.
  6. Laita jäteastiaan vain sinne kuuluvaa jätettä.
  7. Älä täytä jäteastiaa liian painavaksi esimerkiksi omenoilla, hiekoitushiekalla tai muulla painavalla jätteellä
  8. Pakkaa tuhka, grillihiilet ja muut pölyävät jätteet tiiviisti ennen jäteastiaan laittamista.
  9. Älä jätä kiltinkään näköistä koiraa vapaaksi jäteastian noutoalueelle.
  10. Älä käytä jätehuonetta varastona, vaan pyhitä se jätteille.

 

Työterveyslaitos selvitti kaksivuotisessa tutkimushankkeessa ”Resilienssin edistäminen jätteenkuljetuksissa” minkälaisia häiriö- ja ongelmatilanteita ja tapaturmavaaroja jäteautonkuljettajat kohtaavat toistuvasti työssään.

Tutkimuksessa oli yhteistyökumppaneina Lassila & Tikanoja ja RenoNorden. Tutkimushankkeen rahoittivat Työsuojelurahasto ja teollisuusturvallisuuden tutkimusyhteistyötä edistävä eurooppalainen SAF€RA-verkosto.

Hankkeessa tuotettiin jätteenkuljetusyritysten esimiehille suunnattu vuosikello, johon on koottu vinkkejä kuljettajien työturvallisuuden ja työhyvinvoinnin parantamiseksi vuoden jokaiselle kuukaudelle. www.ttl.fi/ymparistohuolto

http://www.ttl.fi/fi/tutkimus/hankkeet/waste_transports/sivut/default.aspx

 

Facebooktwitterlinkedin