ZenRoboticsille globaali referenssiverkosto

Facebooktwitterlinkedin

Kuva: ZenRobotics. Tekoälyrobotiikka tunnistaa hihnalta erilaiset jätemateriaalit lukuisten sensorien yhteistiedon perusteella.

 

31.3.2017

 

Tekoälyrobotiikkaa jätteiden lajitteluun soveltavasta suomalaisesta start-upfirmasta on kasvamassa yhtiö, joka muuttaa globaalisti tapaa, jolla uusioraaka-aineet kierrätetään. ZenRobotics aikoo perustaa referenssilaitoksen jokaiseen maanosaan.

 

”Olemme läpimurron kynnyksellä”, ZenRobotics Oy:n toimitusjohtaja Timo Taalas kuvailee.

Yhtiö on viime aikoina tiedottanut ahkerasti uusista ZenRobotics Recycler (ZRR) -lajitteluyksiköidensä kaupoista. Yrityksen uusinta, kolmekätistä ZRR3-yksikköä ollaan juuri asentamassa Melbournessa Australiassa.

Asennukset ovat menossa myös Teksasissa Yhdysvalloissa. Etelä-Ruotsissa tuotantoyksikkö saatiin juuri käyntiin. Japaniin on myyty kahdeksan robottia. Kiinan Jiangsu LVHE Environmental Technology on tilannut järjestelmän rakennus- ja purkujätteen lajittelua varten. Kesäkuussa 2016 ZenRobotics Oy kertoi myyneensä maailmalle yhteensä 15 tekoälyrobotiikkayksikköä. Sen jälkeen määrä on kasvanut lyhyessä ajassa jo yli 30:een.

Ratkaiseva käänne tapahtui 2014, kun yritys lanseerasi toisen sukupolven version, joka lajittelee jätteet tuplasti nopeammin kuin entinen järjestelmä. Yritys on kehittänyt tuotetta edelleen.

Nyt robotiikan ydin on koulutettavuus: Robotit ovat oppineet tunnistamaan jo kymmeniä jätejakeita, esimerkiksi eri muovipolymeerit, kyllästetyn puun ja romumetallit vaikkapa värin ja muodon perusteella. Asiakas voi siis opettaa robottinsa lajittelemaan juuri haluamiaan jätejakeita.

”Se, mitä vaikkapa puujakeeseen halutaan, vaihtelee hyvin paljon maittain, jopa tehtaittain. Toiset haluavat lajitella erikseen vaikkapa maalatun puun. Nyt asiakas pystyy säätämään hyvin tarkasti, minkälaisia jakeita he haluavat lajitella”, Taalas kertoo.

 

Itseoppiva robotti muuttaa kaiken

Järjestelmän oppimiskyky tuo muuntautuvuutta ja joustavuutta, mikä on tärkeä tekijä, kun kyse on isoista investoinneista. Robottijärjestelmä maksaa ominaisuuksista riippuen 600–800 000 euroa.

”Perinteiset laitokset on rakennettu lajittelemaan tiettyjä jakeita, ne eivät osaa muuta. Kierrätysala kuitenkin muuttuu jatkuvasti. Materiaalien hinnat vaihtelevat ja lainsäädäntö muuttuu. Vaikka laitoksemme olisi ollut pystyssä vuosia, asiakas pystyy yhä uudelleenkouluttamaan robotit poimimaan eri jakeita. Joustavuus, minkä koulutettavuus tuo, pienentää asiakkaan riskejä.”

Tänä vuonna lanseerattu kolmekätinen robotti pystyy lajittelemaan 50 prosenttia entistä nopeammin. Se pystyy kuuteen tuhanteen poimintaan tunnissa. Juuri tällainen asennetaan Australiaan.

Myös kouraa on kehitetty niin, että se pystyy tarttumaan entistä painavampiin kappaleisiin. Kuljettimen nopeutta voi säätää asiakkaan tarpeiden mukaan. Samalla järjestelmän huollettavuutta ja käyttäjäkontrollointia on kehitetty. Järjestelmän lajittelunopeuden kasvu ja asiakkaan tarpeet huomioiva joustavuus ovat lisänneet myyntiä, mutta tärkeimpänä menestystekijänä Taalas pitää kuitenkin referenssilaitosverkoston kasvua:

”Paikallisten referenssien rakentaminen on menestyksen salaisuus. Uuden teknologian tuominen on aina hidasta. Ihmisen pitää nähdä omin silmin, ennen kuin hän uskoo. Kun saamme paikallisia referenssilaitoksia rakennettua, kiinnostuneet voivat käydä siellä vierailemassa, eikä tarvitse matkustaa kauas. Vasta kun referenssilaitosverkostomme kattaa koko maailman, voimme puhua läpimurrosta”, Taalas määrittelee.

Tämä on nyt lähellä toteutumista. Laitoksia on jo monessa maassa Euroopassa, Japanissa, Kiinassa, Australiassa ja Yhdysvalloissa. Keskustelut ovat käynnissä Kaakkois-Aasiassa. Etelä-Amerikka on vuorossa Taalaksen arvion mukaan vuonna 2018.

 

Myyjiä ympäri maailmaa

Taalas kertoo, että kasvuodotukset tälle vuodelle ovat kovat. Start-up-yritys on tehnyt valtavasti työtä robotiikkansa tuotekehityksessä vakuuttaakseen asiakkaat, että tieteiselokuvista muistuttava tekoälyn ja robottien yhdistelmä todella toimii jätteiden lajittelussa kustannustehokkaalla tavalla.

Tämä on vaatinut sijoittajilta pitkäjänteisyyttä. Viime vuosi oli 5 miljoonan euron liikevaihdolla ensimmäinen vuosi, jolloin yritys pääsi tilinpidossa plussan puolelle (ennen investointien poistoa). Pääomistaja Invus on uskonut ZenRoboticsiin.

”Viime vuosina organisaatiorakenteemme on ollut murroksessa. Olemme muuttuneet tuotekehitysorganisaatiosta yritykseksi, joka kykenee toimittamaan laadukkaita tuotteita, myymään ja huoltamaan paikallisesti. Meillä on edelleen töissä paljon koodareita, koska tekoäly ja robotiikan ohjaus ohjelmistoineen ovat yhä ydintoimintaamme, mutta meillä on myös yhä enemmän myyntiin, valmistukseen ja asennukseen liittyviä työntekijöitä”, Taalas kuvailee 30-henkistä työtiimiään.

Yrityksellä on paljon paikallisia alihankkijoita verkostossaan. Esimerkiksi myyntikumppanit Japanissa, Australiassa ja Yhdysvalloissa hoitavat myös huollon ja ylläpidon. Robotiikkayksiköiden valmistamisessa ZenRoboticsilla on tamperelainen alihankkija. Heillä on valmiudet kasvattaa kapasiteettiaan tarvittaessa.

”Tästä vuodesta teemme selkeästi positiivisen vuoden. Myynnin kasvu ja tukiorganisaatioiden rakentaminen jatkuvat. Minulla  on erittäin positiiviset odotukset”, Taalas näkee, mutta tarkkoja tavoitelukuja hän ei halua antaa.

”Kerromme pian uusista kaupoista”, hän vihjaa.

 

ZenRoboticsin myymät robotit
ja potentiaaliset markkina-alueet

Tilanne maaliskuussa 2017

Japani: 8 robottia myyty, mm. Saitamaan suur-Tokion alueelle. Yhteistyökumppanina Sun Earth Co.

Australia ja Uusi-Seelanti: ZRR3-yksikkö asennetaan kevään kuluessa Melbourneen. Robots in Waste jälleenmyyjänä.

Kiina: Tänä kesänä käynnistyy ensimmäinen järjestelmä. Kumppanina valtion osittain omistama Jiangsu LVHE Environmental Technology. Lupaava markkina-alue. Kiina satsaa ympäristöasioihin.

Kaakkois-Aasia: Lupaava markkina-alue. Maaliskuun lopussa ZenRobotics julkisti myyneensä kolmekätisen ZRR3-robotin V8 Environmental Pte:lle. Se otetaan käyttöön ensi vuonna.

USA ja Kanada: 10 robottia myyty Yhdysvaltoihin. Kumppanina paikallinen Plexus Recycling and Recon Services.

Etelä-Amerikka: Ei vielä aktiivista myyntityötä, aloitus ehkä vuonna 2018. Muutamia potentiaalisia maita.

Pohjoismaat: ZenRoboticsin ensimmäinen pilottilaitos Sita-Suezin kanssa Helsinkiin 2011 ja täyden mittakaavan laitos 2014. Neuvottelut käynnissä suomalaisten asiakkaiden kanssa uusista laitoksista. Etelä-Ruotsissa tuotantokäyttöön juuri uusi laitos. Suomi, Ruotsi, Norja ja Tanska potentiaalisia kasvumarkkinoita.

Keski-Eurooppa: Sveitsissä, Alankomaissa ja Ranskassa useita robotteja. Ranskassa asiakkaana Veolia, Alankomaissa Baetsen Recycling. Suezin kanssa aiesopimus 2013. Saksa ja Itävalta vaikeita markkinoita, koska vahvat paikalliset laitevalmistajat. Itä-Eurooppa vielä kysymysmerkki.

Facebooktwitterlinkedin