Valeinsinöörin ajatuksia Cleantechistä ja viennistä

Facebooktwitterlinkedin

28.5.2015

Laajasti ajateltuna minun työtäni on edistää uusiutuvan energian käyttöä Suomessa. Ei mikään pikkuhomma. Enhän minä tai Motiva toki tee tätä asiaa yksin. Asiaa edistävät hyvin monet muutkin tahot. Silti välillä homma turhauttaa.  Mihin pullonkauloihin oikein tulisi tarttua? Miten saada aikaiseksi muutosta, jos politiikka junnaa paikallaan?

Työssäni olen tekemisissä myös yrittäjyyden kanssa. Lämpöyrittäjien ja Bioenergia ry:n kanssa pyritään edistämään alueellista bioenergian käyttöä ja sitä kautta parantamaan aluetaloutta. Yksi erittäin mielenkiintoinen projekti, johon olen saanut työssäni tarttua on GreenEnergyCases –palvelun kehittäminen. Mukana sen kehityksessä on ollut myös Cleantech Finland. Palveluun kerätään suomalaisia yrityksiä ja esitellään heidän energiaosaamistaan ja -teknologioita.

Tarkoituksena on, että tätä kautta viennin edistämistahot löytäisivät yrityksiä ja toteutettuja kohteita, joita esitellä maailmalla. Ulkomaisille vierailijoille löytyisi mielenkiintoisia vierailukohteita ja yritykset voisivat löytää toisiaan ja viedä yhteistyössä. Pienikin yritys voi näyttää uskottavammalta, kun esittelee referenssejään yhdessä muiden yritysten kanssa. Viennin edistämistyötä tekevät saavat näppärän työkalun, joka auttaa heitä tekemään työtään.

Teollisten symbioosien toimintamallin motto on ”Yhdessä enemmän”. Osaammeko hyödyntää tällaista toimintatapaa viennin edistämisessä? Keskustellessamme eri tahojen kanssa viennin edistämisestä on tullut selkeästi esille, että viennin kasvattaminen vaatii ennemmin kokonaisuuksia kuin yksittäisiä laitteita tai palveluja.

GreenEnergyCases esittelee Suomessa tutun teollisen symbioosin Sybimarin suljetun kierron konseptin, joka yhdistää hienosti energiatehokkuuden, uusiutuvan energian ja elintarviketuotannon. Tällaisissa kokonaisuuksia on helppo yhdistää Suomi brändiin; puhtautta ja edistyksellistä teknologiaa. Voitaisiinko vastaavia kokonaisuuksia koota myös usean yrityksen yhteistyöllä ja yhteisen nimikkeen alla? Millaista tukea tarvitaan, että tällaisia kokonaisuuksia todella syntyy?

Saamme varmasti mahtavia keskiyön auringon kokonaisuuksia aikaan, kun rohkeat pk-yritykset lyövät hynttyyt yhteen ja lähtevät yhdessä rakentamaan kokonaisuuksia ja tuoteperheitä. Ja me toki haluamme nämä kokonaisuudet mukaan GreenEnergyCases palveluun.

Kirsi Sivonen

Kirjoittaja työskentelee Motivassa uusiutuvan energian asiantuntijana, vastuualueina mm. bioenergia, lämpöyrittäjyys ja uusiutuvan energian kuntakatselmukset. Tällä hetkellä hän elää vahvassa symbioosissa vatsassaan asustavan Jäpikäksi nimitetyn vauvan kanssa.

www.GreenEnergyCases.fi

Facebooktwitterlinkedin