Tietopankki avaa romukaivoksia

Facebooktwitterlinkedin

Kuva Scanstockphoto. Jokaisella EU:n asukkaalla on keskimäärin 250 kiloa sähkö- ja elektroniikkalaitteita, 3-4 kertaa oman painonsa verran. Kun nämä laitteet poistuvat käytöstä, ne kannattaisi purkaa, sillä ne sisältävät paljon arvomateriaaleja ja -metalleja.

 

 

Kuinka paljon litiumia, kobolttia tai platinaa sisältyy Euroopassa jätteeksi jääviin sähkö- ja elektroniikkalaitteisiin, romuautoihin ja paristoihin?

Näihin kysymyksiin tarjoaa vastauksia juuri julkaistu, kolmevuotisen kansainvälisen tutkimustyön ansiosta koottu tietokanta nimeltä Urban Mine Platform, kaupunkikaivosportaali. 17 eurooppalaista kumppania on kartoittanut ProSUM-hankkeessa Euroopassa syntyvien noin 18 miljoonan romutonnin virrat ja koostumukset. Selvitys koskee paitsi sähkö- ja elektroniikkaromua, lamppuja ja pattereita, myös romuajoneuvoja.

Asiantuntijat ovat koostaneet tietopankin yli 800 lähdeaineistosta. Yhdessä kännykässä on kultaa 20-30 kertaa rikkaampana esiintymänä kuin peruskultakaivoksessa. Tämän ”louhiminen” eli kierrättäminen käyttöön synnyttäisi 80 prosenttia vähemmän hiilidioksidipäästöjä kuin saman kultamäärän louhiminen oikeasta kaivoksesta.

Tietopankki antaa jatkuvasti päivittyvän kuvan siitä, millainen kaupunkikaivos sähköromussa piilee. Markkinatrendien vaikutukset näkyvät. Esimerkiksi muoveja ja alumiineja on tässä ”kaivoksessa” koko ajan enemmän, kun taas kuparin ja kullan määrät ovat vakiintumassa.

Pelkästään Euroopan romuautoissa olisi 213 miljoonaa tonnia terästä, 24 miljoonaa tonnia alumiinia ja 7,3 miljoonaa tonnia kuparia. Kunhan sähköautot päätyvät jätehuoltoon, näistä saisi arvokkaita aineita kuten neodyymiä, litiumia ja kobolttia.

Tietopankki kertoo, että jos kaikki Euroopassa käytössä olevat sähkölaitteet jaettaisiin tasaisesti asukkaille, jokainen EU-kansalainen omistaisi suurin piirtein kolme tai neljä kertaa oman painonsa verran sähkö- ja elektroniikkalaitteita ja 17 kiloa paristoja. Jokaisella olisi lähes 44 sähkö- ja elektroniikkalaitetta, 12 energiansäästölamppua ja puolikas auto.

Facebooktwitterlinkedin