Pirkanmaalle sittenkin kaasutuslaitoskonsepti?

Suomalainen cleantech-innovaatio yhdistää eri yritysten osaamista.
Facebooktwitterlinkedin

Kotimaiset cleantech-yritykset Metso, BMH Technology ja St1 Biofuels toivovat pirkanmaalaisten päättäjien miettivän vielä vaihtoehtoa Tammervoiman arinakattilalaitokselle.

Asiasta kertoi ensimmäisenä Aamulehti viime perjantaina (22.3.2013).

Yritykset haluaisivat rakentaa Pirkanmaalle maailmanluokan pilottihankkeen, jossa useamman yrityksen osaaminen jätehuolto- ja -energiateknologiassa on yhdistetty kokonaisratkaisuksi. Hankkeen työnimenä on TammerPower.

BMH Technologyn teknologiajohtaja Hannu Lepomäki kuvailee konseptia ”systeemiseksi innovaatioksi”. Jäte esikäsiteltäisiin, murskattaisiin ja lajiteltaisiin ensin BMH:n Tyrannosaurus-murskaus- ja lajittelulinjastolla.

St1 Biofuels valmistaisi bioetanolia siihen soveltuvasta orgaanisesta jätteestä. Osa orgaanisesta jakeesta biokuivattaisiin polttoaineeksi. Metallit ja muu kierrätyskelpoinen menisivät materiaalikierrätykseen.

Lopusta valmistettaisiin kierrätyspolttoainetta, joka kaasutettaisiin sähköksi ja lämmöksi Metson kaasutusvoimalaitoksessa.

Samankaltainen kaasutuslaitos on Lahdessa, mutta Pirkanmaan erona olisi muiden käsittelyvaiheiden yhdistäminen prosessointiketjuun sekä kotitalousjätteiden suurempi osuus kierrätyspolttoaineessa.

”Me yritysosapuolet haluamme esittää tulevaisuuteen luotaavan vaihtoehdon arinakattilalle. Tämä on kestävän kehityksen ratkaisumalli, joka loisi työpaikkoja, toimisi näyteikkunana kotimaiseen osaamiseen ja auttaisi suomalaista cleantech-teollisuutta vientiponnisteluissa”, Lepomäki perustelee.

Lepomäki kertoo yrityskumppaneiden olevan sitoutuneita toimimaan rakentamisen suhteen tarvittaessa hyvin nopeallakin aikataululla.

Facebooktwitterlinkedin