Opiskelijat yhdistivät poistotekstiilit ja sienet

Facebooktwitterlinkedin

24.2.2017

Sienten ja tekstiilijätteen yhdistäminen on idea, joka siivittää opiskelijaryhmää ideakiihdyttämökisojen voittoihin ja yrittäjiksi kiertotalouteen.

Syyskuisessa Tekstiili Hackathonissa neljä toisilleen tuntematonta opiskelijaa valitsi sattumalta saman haasteen: Kehittää heikkolaatuiselle tekstiilijätteelle hyödyntämismahdollisuus teollisella skaalalla.

Tuntien ideoinnin jälkeen tiimin valinta kirkastui. Sienet pystyvät hajottamaan melkein mitä tahansa materiaaleja. Sienistä voisi valmistaa myös monenlaisia tuotteita. Opiskelijoiden liiketoimintaideana oli kasvattaa tekstiilijätteessä sieniä ja edelleen jalostaa niistä sieninahkaa.

Hackathonin tuomaristo ihastui ennekuulumattomaan ideaan ja TeMu Fabrics -tiimi voitti kisan.

”Tapahtuman jälkeen kuitenkin palasimme normaaliin opiskelijaelämään, kunnes sain idean, että voisimme koittaa osallistua Helsinki Challengeen. Se on eri yliopistoiden järjestämä kilpailu ja ideakiihdyttämö”, kertoo Turun kauppakorkeakoulun opiskelija Mira Valkjärvi.

Tiimi sai marraskuussa tietää tulleensa valituksi pitchaamaan Slushissa järjestettävään sivutapahtumaan. Reboot Finland Pitching Awards -kilpailu keräsi yhteen viidentoista eri hackathonin voittajat ympäri Suomea. TeMu Fabrics päätyi kolmen parhaan joukkoon ja matkalle kohti Piilaaksoa.

”Saimme paljon motivaatiota ja uskoa ideaamme Slushin sivutapahtumasta, joten lähdimme tutkimaan muita mahdollisia kilpailuja ja kiihdyttämöjä”, kertoo Turun ammattikorkeakoulun opiskelija Julius Alisaari.

TeMu Fabrics tuli valituksi Bastun järjestämän haastekilpailun finaaliin, joka järjestettiin 31.1.2017. Bastu on Turun seudulla toimiva, kuudennen aallon yritystoimintaa tukeva ja luova organisaatio. TeMu Fabrcis voitti ideallaan kilpailun, jonka päävoittona oli 15 000 euroa.

Kiertotalousyrittäjiksi

Nyt tiimi suuntaa katseensa kohti yrityksen perustamista ja idean työstämistä todelliseksi tuotteeksi. Vaikka TeMu Fabrics on saavuttanut jo paljon, vasta nyt alkaa todellinen matka opiskelijoista yritysomistajiksi ja kiertotaloutta hyödyntäväksi yritykseksi.

”Yksikään meistä ei olisi ikinä uskonut, mihin Tekstiili Hackathon meidät vielä johtaisi. Toivomme, että tulevaisuudessa voimme vaikuttaa positiivisella tavalla ympäristöön, luoda lisää työpaikkoja sekä muuttaa maailmaa paremmaksi. Ryhmän rento ilmapiiri ylläpitää hyvää ryhmähenkeä ja luovuutta. Meitä yhdistää intohimo ideaa kohtaan sekä korkea työmoraali”, sanoo Julius Alisaari.

Julius Alisaari, Mira Valkjärvi, Sara Malve-Ahlroth

Kirjoittajista Julius Alisaari on opiskelija Turun ammattikorkeakoulussa, Mira Valkjärvi opiskelija Turun kauppakorkeakoulussa ja Sara Malve-Ahlroth projektityöntekijä Turun ammattikorkeakoulussa.

Facebooktwitterlinkedin