Miten hyvin muovipakkaus on pestävä?

Facebooktwitterlinkedin

31.3.2017

Kuva: RINKI Oy. Turun Länsikeskuksen ekopisteelle voi tuoda muovipakkauksia.

Pakkausten ekopisteverkostosta vastaava Suomen Pakkauskierrätys Rinki Oy tarjoaa kuluttajille maksutonta puhelinneuvontaa muovipakkausten lajittelemiseen. Ohjeita ja vinkkejä on koottu myös yrityksen nettisivuille osoitteeseen rinkiin.fi. Pulmiin voi kysyä apua myös somekanavista.

Ringin operatiivinen johtaja Pia Vilenius kertoo, että otsikon kysymys on yksi eniten kuluttajia askarruttavista asioista muovipakkausten lajittelussa.

Tähän juttuun on kerätty vastauksia ja jäljitetty pakkausten matkaa Riihimäellä toimivalle Ekokemin muovijalostamolle, jossa kuluttajien muovipakkausjäte käsitellään kierrätykseen kelpaavaksi uusiomuoviksi. Tietolähteinä ovat toimineet Rinki Oy:n kanavien lisäksi Suomen Uusiomuovi Oy:n Vesa Soini ja Ekokemin muovijalostamosta tietävä Kalle Saarimaa.

 

Kuinka tarkasti muovipakkaus pitää pestä?

Pesun ympäristövaikutuksista ei ole tehty Suomessa tutkimuksia, mutta perusteellista pesua kuumalla vedellä ei suositella. Huuhtaisu haalealla tai kylmällä vedellä riittää. Riittää, että pakkaus on kyllin puhdas, jotta se ei ala säilytyksen aikana haista.

Muovijalostamoon on tullut Ekokemin mukaan riittävän puhdasta muovipakkausjätettä. Muovijalostamon käsittelyprosessissa muovipakkaukset pestään joka tapauksessa. Ruokajäämät eivät siten pääse vaikuttamaan enää lopputuotteen eli valmistettavan uusiomuovin laatuun.

 

Muovipakkauksessa on etikettejä. Pitääkö ne irrottaa?

Ei tarvitse. Muovijalostamossa on otettu huomioon, että pakkauksissa on aina jonkinlaisia etikettejä. Ne saadaan irti pesu- ja granulointivaiheessa.

 

Voiko muovipakkausten keräysastiaan laittaa muoviesineitä?

Keräyspisteverkosto on tarkoitettu vain muovipakkauksille. Joskus pakkausten joukosta löytyy esimerkiksi lasten pulkkia tai muita isoja muoviesineitä.

Muoviesine voi mennä muovijalostamossa käsittelyprosessin läpi, ellei se ole liian suurikokoinen. Muovin kierrätyksessä tasalaatuisuus on kuitenkin tärkeää. Muovipakkauksilla on yleensä aika samankaltaiset ominaisuudet. Jos muoviesineitä olisi jätteiden joukossa paljon, valmistettavan uusiomuovin laatu voisi kärsiä, koska muoviesineiden vetolujuus ja se, miten muovi käyttäytyy sulaessaan, vaihtelevat.

 

Pakkauksessa on montaa materiaalia, muutakin kuin muovia. Mihin astiaan se kuuluu?

Saatko materiaalit irti toisistaan? Esimerkiksi jugurttipurkin metallinen kansi kannattaa laittaa metallinkeräykseen. Jos materiaaleja ei saa irti, pakkaus kuuluu muovinkeräykseen, jos siitä yli puolet on muovia.
Muovijalostamossa kartonki, metalli ja muut materiaalit pyritään ottamaan käsittelyprosessissa erilleen muoveista, jotta ne eivät aiheuta uusiomuovituotteille hallaa. Ne kuitenkin syövät muovijalostamon muovien käsittelyyn tarkoitettua kapasiteettia ja pienentävät näin muovijalostamon kustannustehokkuutta.

Kartonki ja muu palava, ei-muovinen materiaali ohjautuvat laitoksen linjastolla hylkyerään, josta valmistetaan kierrätyspolttoainetta, SRF:ää. Sitä käytetään esimerkiksi teollisuudessa korvaamaan vaikkapa turvetta tai kivihiiltä.

Hankalat monikerrosmuovit, PVC ja musta muovi ohjautuvat muovijalostamossa polttoaineen valmistukseen. Mustaa muovia infrapunatunnistus ei pysty erottelemaan.

Monikerrosmuoveja on haasteellista kierrättää, koska on vaikea löytää sellaista käyttökohdetta, johon niiden vaihtelevat ominaisuudet sopisivat. Jokin verran sekamuovia ohjautuu Ekokemin Riihimäelle laitokselle muoviprofiilien valmistukseen.

 

En uskalla aloittaa muovipakkausten lajittelua, koska en ole varma, osaanko.

Lajittelu kannattaa aloittaa. Muovien kierrätys säästää luonnonvaroja, mutta kierrätys onnistuu vain, jos sitä varten saadaan kerättyä riittävät materiaalivirrat. Keräysjärjestelmä on perustettu, jotta kuluttajat käyttäisivät sitä. Virheitä ei tarvitse pelätä, koska muovijalostamo on rakennettu niin, että kierrätysmuovin laatu on aina parasta mahdollista. Jalostamon toimintaa voidaan myös säätää.

Jos asut kaukana muovinkeräyspisteistä tai jos et tiedä, kelpaisiko jokin muovipakkaus keräykseen vaikkapa likaisuutensa takia, voit laittaa muovipakkauksen sekajäteastiaankin. Vaikka se ei päädykään kierrätykseen, sekajäte ei enää nykyään mene kaatopaikalle, vaan jätevoimaloihin, joissa siitä saadaan sähköä ja lämpöä.

 

Miksi lähin muovipakkausten keräyspiste on niin kaukana? Tuleeko niitä lisää?

Pakkausasetus määrää, että Suomessa on oltava vähintään 500 keräyspistettä. Tällä hetkellä pisteitä on noin 530. Rinki Oy on pyrkinyt perustamaan pisteet tiheästi asutuille alueille kauppojen yhteyteen, asiointireittien varrelle, jotta keräyspisteisiin kertyisi mahdollisimman paljon jätettä. Ringin mukaan uusia pisteitä ole enää tarkoitus perustaa. Lopullisessa verkostossa on ehkä hieman yli 510 pistettä.

Facebooktwitterlinkedin