Kiertotalous tarjoaa kesätyöpaikkoja

Facebooktwitterlinkedin

Suomalaisten kuntien kesätyöntekijät paiskivat tänä vuonna hommia hankkeissa, jotka esimerkiksi edistävät rakennusmateriaalien uudelleenkäyttöä tai muovin kierrätystä tai pidentävät kunnan huonekalujen elinkaarta.

”Kesän mittaan toteutetaan myös yksi kiertotalouskarnevaali”, kertoo Sitran kiertotalousasiantuntija Riikka Leppänen.

Sitra palkitsi keväällä järjestämässään kilpailussa kaikkiaan kymmenen kunnallista hanketta, joiden tarkoituksena on tukea kiertotaloutta. Kilpailuprojektien piti sisältää jokin uusi kiertotaloutta eteenpäin vievä toimintamalli.

Voittoisat kunnat pääsevät toteuttamaan hankkeensa niin, että siihen palkattavan kesätyöntekijän aiheuttamista kuluista vastaa Sitra.
”Me maksamme 2 000 euron kuukausipalkan ja työnantajakulut, mutta kunnat voivat halutessaan korottaa palkkaa omakustanteisesti”, Leppänen selventää ja kuvailee kilpailun tasoa kovaksi.

Kisaan tuli hakemuksia niin pienistä kuin suurista kunnista eri puolilta Suomea.

Kesätöitä kiertotaloudesta -ideakilpailun voittivat nämä hankkeet: Espoo kehittää Kaikki muovi kiertää kouluissa -ratkaisuja. Helsinki palkkaa Kallion kirjastoon pyörälähetin, joka kuljettaa asiakkaiden lainaamat tavarat kotiovelle. Kirkkonummella luodaan toimintamalli betonimurskeen hyödyntämisessä kunnan purku- ja rakennushankkeiden välillä. Kotkassa kartoitetaan kaupungin kiinteistöjen huonekaluja, jotta niille löytyy käyttöä myös koulujen loma-aikoina. Kuopiokin haluaa tehostaa kalusteidensa uudelleenkäyttöä. Mikkeli hyödyntää käytettyä puutavaraa kesäasukkaiden rakennusprojekteissa.

Porin Kierrätyskeskus kunnostaa tavaroita ja lainaa niitä kuntalaisille. Raumalla kootaan tavaralainaamot yhteen palveluun. Turku sai rahoitusta kahteen projektiin. Tänä kesänä Turussa juhlitaan kiertotaloutta ja järjestetään kiertotalouskarnevaali. Turun kaupungin Valmennuspiste puolestaan lisää poistotekstiilien uudelleenkäyttöä.

Ideakilpailun taustalla vaikutti Suomeakin koetellut koronavirusepidemia, joka on vähentänyt kesätyöpaikkojen määrää ja perunut monelta kesätyöläiseltä jo luvatun paikan.

Sitra halusi hankalassa tilanteessa kantaa kortensa kekoon ja auttaa kuntia työllistämään ihmisiä kiertotalouden avulla. Palkattavat kesätyöntekijät voivat olla yhtä hyvin nuoria kuin vanhoja.

Voittajahankkeet toteutetaan kesäkuun alun ja syyskuun lopun välisenä aikana.

”Uskon, että monella nyt pilotoitavalla hankkeella on edellytyksiä jatkaa elinkaartaan myös kesän jälkeen”, Leppänen sanoo.

 

Kuva: Scanstockphoto. Teksti: Anselmi Nousiainen.

Facebooktwitterlinkedin