Kiertotalous kaipaa osaajia

Facebooktwitterlinkedin

Kestävän kehityksen, biotalouden ja kiertotalouden osaajia tarvitaan yhä enemmän. Onneksi nämä alat vetävät myös opiskelijoita.

 

”Kiertotalousosaamisen tarve tulee olemaan iso, erityisesti luonnontieteellisillä aloilla. Kehotan nuoria opiskelemaan näitä asioita, jotta kiertotalouskylät saavat tarvitsemansa osaajat ja jotta muutos voi tapahtua.”

Näin totesi kiertotalouden koulutushankkeita Sitralla toteuttava Riitta Silvennoinen Forssassa 20. syyskuuta. Silvennoinen osallistui kiertotalouskylien tulevaisuutta luodanneeseen paneelikeskusteluun, joka järjestettiin osana kiertotalouden kasvuyritys- ja startup-tapahtuma FRUSHia.

FRUSH on Hämeen ammattikorkeakoulun ja Forssan Yrityskehitys Oy:n voimannäyte. Tänä vuonna tapahtuma pidettiin toista kertaa ja keräsi jo yli 500 hengen yleisön. Ensi vuonna FRUSH järjestetään 18.-19.9.2019 ja tavoitteena silloin on nelinkertaistaa tämänvuotinen kävijäennätys.

 

Opiskelijat joukolla FRUSHissa

FRUSHiin osallistui myös ennätysmäärä opiskelijoita, yhteensä lähes 200. Sekä Hämeenlinnassa että Forssassa järjestettiin opiskelijoiden hackathon Frushack, jossa yhteensä 120 opiskelijaa etsi luovia ja kiertotalouden periaatteiden mukaisia ratkaisuja Forssan kaupungin asettamiin ongelmiin. Opiskelijat pohtivat esimerkiksi, kuinka markkinoida uutta Ratasmäen ekoteollisuuspuistoa tai kuinka digitalisaatio voisi helpottaa etenkin nuorten liikkumista.

Hackathonin voittajaksi selvisi Maija Krannin ja Ebba Ervastin joukkue, joka keksi, miten joukkoistaa kiertotaloutta ja kestävää kehitystä osaksi forssalaisten toimintaa.

 

Opinnäytetyö yritykselle?

HAMKin kestävän kehityksen opiskelijat ovat toteuttaneet yritysten kestävän kehityksen toimintojen arviointia. Essi Rockas ja Heidi Kirjavainen kertoivat kartoittaneensa HKScanin veden kulutusta, jätteiden ja hävikin minimointia sekä pakkausten kestävyyttä.

”Tarkastelimme, miten kestävyyttä voi mitata ja sitä, onko Forssan ja Vantaan yksiköillä mahdollisuuksia edistää ja tehostaa kiertotalouden periaatteita”, opiskelijat kuvailivat.

HAMK kouluttaa myös biotalouden insinöörejä, jotka osaavat yhdistää biotaloutta, yrittäjyyttä, johtamista, bisnestä sekä insinööri- ja teknologiaosaamista digitalisaation mahdollisuuksiin. Viime syksynä Forssassa startannut koulutus antaa opiskelijoille tiedot ja taidot muun muassa esineiden Internetistä, pilvilaskennasta, 3D-tulostamisesta, isojen datamäärien analytiikasta, tekoälystä sekä mobiiliteknologioista.

HAMK etsii parhaillaan yrityskumppaneita pitkäjänteiseen yhteistyöhön. Yritykset voivat antaa ideoita opinnäytetöiden ja opiskelumoduulien aiheiksi, työharjoitteluun ja työpaikkaopintoihin.

”Ensimmäisen vuoden opiskelijamme ovat tehneet yrityksille esimerkiksi infograafeja yrityksen jäte- ja sivuainevirroista, prosessikuvauksia, data-analyysejä sekä virtuaaliohjeistuksia. Toisen vuoden opiskelijat voivat ideoida yrityksen kiertotalousliiketoimintaa sekä toteuttaa datankeruun pilotteja”, biotalouden insinöörikoulutuksen lehtori ja kehittäjä Anne-Mari Järvenpää antaa esimerkkejä.

Ensi keväänä voi hakea myös vastaavaan monimuotokoulutukseen, jota voi ryhtyä tekemään työn ohella ensi syksynä. HAMK käynnistää vuonna 2020 myös englanninkielisen Circular Economy -koulutusohjelman.

Kuva: Taija Piikkilä/ Mainossatama. Opiskelijoiden hackathonin voittajat Maija Kranni ja Ebba Ervasti iloitsivat Frushackin menestyksestä yhdessä Forssan kaupungin valtuuston puheenjohtajan Mika Penttilän, Forssan Yrityskehitys Oy:n toimitusjohtaja Maria Jokisen sekä Forssan kaupungin teknisen johtajan Antti Heinilän kanssa.

 

Facebooktwitterlinkedin