Kiertotaloudessa kuluttajien valinnoilla iso rooli

Facebooktwitterlinkedin

Robin Chase Lahdessa Cleantech Venture Dayssä. Kuva: Panu Rissanen.

19.11.2015

Kaikkea ei tarvitse enää omistaa, etenkään autoa, ellei sillä aja kuin muutaman tunnin viikossa. Ylimääräistä kapasiteettia voitaisiin käyttää eri aloilla tehokkaammin, mikäli sen jakaminen organisoitaisiin paremmin.

Pirjo Kuisma

Tätä mieltä on yhdysvaltalainen naisyrittäjä, Peers Inc -menestyskirjan kirjoittanut Robin Chase, joka vieraili luennoimassa kiertotaloudesta Lahdessa 10. kertaa järjestetyssä Cleantech Venture Day -sijoitustapahtumassa.

Chase on tullut tunnetuksi perustamastaan kimppa-autoyrityksestä Zipcar, joka on kasvanut nopeasti alansa suurimmaksi maailmassa. Hän uskookin, ettei tulevaisuudessa osteta autoja enää samoja määriä kuin nyt, sillä matkoja voidaan myös jakaa.

”Toisen ylijäämä voi olla toiselle liiketoimintaa. Jakamistalouden ideana on saada maksimihyöty ylimääräisestä kapasiteetista, jota syntyy eri aloilla”, Chase korosti.

Chase uskoo, että kuluttajat toimivat tekemillään valinnoilla jakamistalouden vetureina. ”Yhtä lailla ylijäämäkapasiteettia voitaisiin hyödyntää nykyistä tehokkaammin pienten ja suurten yritysten sekä yritysten ja valtion organisaatioiden välillä”, hän muistutti.

Materiaalivirroista uudenlaista liiketoimintaa

Materiaalien tehokkaampi kierrättäminen puhutti Lahden Sibeliustalossa järjestetyn CVD-tapahtuman paneelikeskusteluun kutsuttuja suomalaisia ja kansainvälisiä asiantuntijoita.

Keskustelun moderaatoori, Tampereen yliopiston akatemiaprofessori Howard T. Jacobs halusi selvittää, mitä bisnesmahdollisuuksia kiertotalous ja cleantech panelistien mielestä tarjoavat.

”Vähäpäästöisestä elämäntavasta kiinnostuneet ihmiset ovat jo nyt innostuneita yhteisöllisistä markkinapaikoista, joiden kautta on mahdollista vaihtaa tai vuokrata vaikkapa koteja, autoja, kimppakyytejä tai erilaisia käyttöesineitä”, Robin Chase kertoi.

Tästä hyvänä esimerkkinä Chase pitää Airbnb:n kaltaista kodinvuokrausyritystä, jolla kesti vain nelisen vuotta kasvattaa käyttäjämääriä samalle tasolle suurimpien hotelliketjujen kanssa.

Stora Enson tekninen asiakaspäällikkö Sirpa Välimaa pitää biopohjaista selluloosaa yhtenä tulevaisuuden materiaalina, josta on mahdollista kehittää monipuolisesti ympäristön kannalta kestäviä tuotteita.

Pariisin alueen yrityksiä edustava kehitysjohtaja Vincent Roumeas totesi, että Pariisin asukkaat toivovat kaupungin luovan lisää palveluita ja rakenteita, joiden avulla ihmiset voivat muuttaa käyttäytymistään ekologisemmaksi.  ”Etenkin paikallisille tuotteille on yhä enemmän kysyntää.”

Turun kaupungissa kestävää kehitystä edistävä Niko Kyynäräinen muistutti, että jo nyt osa nuorista ei hanki itselleen ajokorttia, joten julkisen liikenteen kehittäminen korostuu tulevaisuudessa.

Sitran asiantuntija Laura Järvinen uskoo, että esimerkiksi nopeasti kehittyvä 3D-tulostusteknologia tarjoaa jatkossa kasvavassa määrin mahdollisuuksia hyödyntää erilaisia materiaalivirtoja.

Keskustelun nuorin osanottaja, juhlapukujen markkinapaikan verkkoon vastikään perustanut lahtelainen yrittäjä Niki Luhtanen tietää, että esimerkiksi juhlavaatteiden kierrättäminen kiinnostaa kaikenikäisiä kuluttajia.

”Kaikkea ei tarvitse omistaa itse, etenkään harvoin käytettäviä arvokkaampia juhla-asuja.”

Robin Chase on Luhtasen kanssa samoilla linjoilla ja kertoo, että hänen tuntemansa nuoret Yhdysvalloissa järjestävät kerran kuukaudessa tuttavapiirissään vaatteiden vaihtopäiviä.

Uusi yhteisyritys vauhdittamaan cleantechia

Lahden Seudun Kehitys LADEC Oy vastasi CVD:n järjestämisestä nyt viimeistä kertaa, sillä vuosi vuodelta kasvaneen tapahtuman järjestelyvastuu siirtyy vuoden alussa aloittavalle uudelle yhtiölle, joka on osittain Ladecin omistama.

Uuden yrityksen, Nordic Innovation Accelerator Oy:n (NIA) toinen omistaja on yrityskiihdyttämö- ja sijoitusyhtiö Green Campus Innovations Oy (GCI), jonka puolestaan omistaa Lappeenrannan teknillinen yliopisto ja Saimaan ammattikorkeakoulu.

Ladecista NIA:n toimitusjohtajaksi siirtyvä Nina Harjula kertoo, että uusi yhtiö keskittyy verkostojensa avulla vauhdittamaan suomalaisen cleantech-sektorin nousua.

”Tavoitteena on saattaa yhteen suuryritykset, pk-sektori ja pääomasijoittajat sekä yhdistää mukaan yliopistotasoinen teknologiakehitys ja talousosaaminen.”

Verkostoitumisen edistämiseksi yhtiöllä on käytössään ainutlaatuinen työkalu, eri osapuolia yhdistävä verkkoalusta Nordic Innovation Accelerator, jossa sijoittavat pääsevät tutustumaan cleantech-yritysten profiileihin.

Uusi yhtiö aikoo Harjulan mukaan kasvattaa innovaatiotyökalun tunnettuutta ja lisätä sen käyttäjämääriä huomattavasti nykyisestä.

CVD on vakiinnuttanut paikkansa merkittävien kansainvälisten sijoittajien kalentereissa. Kuluneen vuosikymmenen aikana peräti 160 sijoittajaa on tavannut kasvokkain kaikkiaan 300 sijoittajaa ja kerännyt näiltä 400 miljoonaa euroa rahoitusta.

Tämänkertaisessa tapahtumassa rahoitusta kasvuunsa etsi 30 cleantech-yritystä seitsemästä eri maasta. Kansainvälisiä sijoittajia oli paikalla kaikkiaan 60.

Facebooktwitterlinkedin