Kiertotalouden tiekartan laadintaan kansainvälinen opas

Facebooktwitterlinkedin

Kiertotalouden kansainvälinen jättifoorumi World Circular Economy Forum eli WCEF käynnistyy virallisesti huomenna 29.9.2020, tällä kertaa etäyhteyksin. Sitra julkistaa tapahtumassa kansainvälisen oppaan, jonka avulla muutkin maat voivat laatia omat kansalliset tiekarttansa kohti kiertotaloutta.

Sitra on johtanut Suomen kiertotaloustiekarttatyötä. Suomi laati oman tiekarttansa maailman ensimmäisenä maana, ja kartasta on ehätetty jo julkistaa päivitetty 2.0-versiokin.

Sitra tuo tapahtumaan myös uuden, globaalisti päivitetyn listan kiertotalouden kiinnostavimmista yrityksistä, bisnesratkaisuista ja toimijoista. Suomalaisratkaisujen lisäksi listalle on nostettu nyt 39 uutta ratkaisua eri puolilta maailmaa. Suomesta listoille ovat uutena päässeet muun muassa Tamturbo, Kotkamills ja Soilfood.

Lähes kuusi tuhatta osanottajaa

 

Etäyhteyksin järjestettävä tapahtuma on osoittautunut suosituksi: WCEFonline-tapahtumaan on ilmoittautunut lähes kuusi tuhatta osanottajaa lähes 140 maasta. Osanottajamäärä yli kaksinkertaistuu edellisestä, vuonna 2019 järjestetystä WCEF-tapahtumasta.

Sitran ohella järjestelyistä vastaavat YK:n ympäristöohjelma, Euroopan komissio ja World Business Council for Sustainable Development.

Avainpuheenvuoronsa pitävät esimerkiksi YK:n ympäristöohjelman johtaja Inger Andersen sekä Euroopan komission varapuheenjohtaja Frans Timmermans.

Kuuden avainsession lisäksi ohjelmassa on noin 70 oheistapahtumaa, joista viimeiset pidetään joulukuussa.

 

Kiertotalouden todelliset työllisyysvaikutukset laskettavissa

 

Oheistapahtumat ohjaavat yrityksiä muuttamaan liiketoimintastrategiaansa kohti kiertotaloutta, auttavat ottamaan käyttöön kiertotalouden mittareita sekä opastavat julkisia toimijoita kestäviin, vihreisiin hankintoihin.

Oheistapahtumien joukossa on webinaareja, jotka esittelevät aiempaa kestävämpiä tapoja suunnitella IT-laitteita, pohjustavat muovien kiertotalousstrategiaa Intiassa ja Ghanassa sekä nostavat esiin Kanadan ja Pohjois-Amerikan kiertotaloustoimijoita.

OECD esittelee raporttinsa, joka antaa perusteet laskea erilaisten kiertotaloustoimien työllisyysvaikutuksia.

Suomen suurlähetystö New Yorkissa järjestää lokakuun lopussa oheistapahtumansa Breakfast for Bioneers, jossa kerrotaan Suomen ja Yhdysvaltojen yhteistyöstä bioalalla. Tässä tapahtumassa esittäytyvät suomalaiset kiertotalouden johtavat yritykset kuten Kotkamills, Touchpoint, Dolea ja Sulapac.

 

Torontoon ensi vuonna?

 

WCEF järjestetään nyt neljättä kertaa. Tapahtuma oli tarkoitus pitää Torontossa, Kanadassa, mutta koronapandemia muutti suunnitelmia. Toronton vuoro on näillä näkymin ensi vuonna.

Viime vuonna WCEF kokosi yli 2 200 vaikuttajaa 90 maasta Helsinkiin, jossa pidettiin myös maailman ensimmäinen WCEF vuonna 2017. Silloin osanottajia saapui 92 maasta yhteensä yli 1 600.

Vuonna 2018 WCEF järjestettiin Jokohamassa, Japanissa. Tuolloin tapahtuma keräsi 1 300 osanottajaa 80 maasta.

 

Kuvat. Sitra.

Facebooktwitterlinkedin