Jaetaan vene!

Facebooktwitterlinkedin

Kuva: KasvuOpen/Matias Ulfves. Kiertotalouden Kasvupolun voittajayritykset kisaavat nyt 100 yrityksen joukossa Suomen parhaan kasvuyrityksen tittelistä.

 

Voiteluöljyt palveluna ja veneiden ”AirBnB” menestyivät Kiertotalouden Kasvupolulla.

 

Elina Saarinen

Digitaalisuus leimasi Kasvu Open -sparrausohjelman Kiertotalouden Kasvupolku -sparrauskisaan valittuja yrityksiä. Tuomarit seuloivat kisaan kaikkiaan 15 yritystä, jotka hyödyntävät liiketoiminnassaan kiertotalousperiaatteita ja materiaaleja sekä säästävät energiaa ja ympäristöä.

Valituista yrityksistä monen bisnes perustuu digitaalisiin ratkaisuihin sekä tietojärjestelmien tai verkkoalustojen hyödyntämiseen.

 

Voittajayritys, tänä vuonna perustettu Skipperi Espoosta on veneiden ja veneilijöiden kohtauspaikka, veneiden “air bnb”. Palvelussa veneiden omistajat voivat ilmoittaa maksutta veneensä vuokralle ja päättää kenelle veneensä vuokraavat. Tuomariston mukaan kyseessä on ajankohtainen ja moderni palvelu, joka vastaa tarpeeseen. Kasvumahdollisuuksia vahvistaa osaava tiimi.

 

Kunniamaininnan saajan, vuonna 2016 perustetun jyväskyläläisen Fluid Intelligence Oy:n “oil as a service” -palvelu parantaa teollisten voimansiirto-, voitelu-, lämmönsiirto- ja erityisöljyjen käyttäjien käyttövarmuutta ja vähentää öljyn kulutusta. Tuomariston mukaan yrityksen konsepti on valmis kansainvälisille markkinoille.

 

Kiertotalouden kasvupolun finalistiyritykset:

 

Voittaja:

 

Skipperi

”Olemme AirBnB-tyyppinen vuokrapalvelu veneille. Haluamme ravistaa perinteistä veneilykulttuuria ja mahdollistaa veneilyn uusille käyttäjäryhmille. Jokaisella veneellä on viisi potentiaalista vuokraajaa. Veneen omistaja voi tienata veneellään rahaa silloin, kun ei sitä itse käytä”, kiteyttää Skipperin yrittäjä Anna-Leena Raij.

Hän laskee, että Pohjois-Euroopassa kaksi miljoonaa venettä seisoo laiturissa 90% ajasta. Skipperi haluaa saada venekannasta puoli prosenttia vuokrauslistoilleen. Silloin markkinat olisivat Pohjois-Euroopassa 15 miljoonaa euroa, koko Euroopassa jo 45 miljoonaa. Yritys on saanut muutamassa kuukaudessa jo yli 300 käyttäjää palvelulleen. Tänä kesänä yritys on avannut kansainvälisen nettisivun. Seuraavaksi yritys haluaa laajentaa Pohjoismaihin ja Baltiaan.

https://www.skipperi.fi/

 

Kunniamaininnan saaja:

 

Fluid Intelligence Oy

 

“Tulemme ravistelemaan voiteluöljymarkkinoita perusteellisesti muuttamalla öljyn roolin kulusta omaisuuseräksi”, kiteyttää yrityksen perustaja Mikko Oksanen.

Yritys haluaa lopettaa turhan jäteöljyn tuottamisen maailmanlaajuisesti reaaliaikaisella öljyn kunnon seurantapalvelulla. Näin raskaan teollisuuden ja logistiikan tarpeettomat öljynvaihdot vähenevät.

Fluid Connected Oil -palvelut koostuvat voiteluöljyjen etävalvonnasta, analytiikasta, asiantuntijapalveluista ja Oil as a Service -kokonaispalvelusta.

“Nyt palveluumme piiriin on kytketty kymmeniä tonneja öljyjä. Ensi vuonna tavoitteemme on koko Euroopassa, missä vuosittainen voiteluöljykulutus on yli 9,5 miljoonaa tonnia”, Oksanen sanoo.

http://fluidintelligence.fi/

 

Muut kasvupolulle osallistuneet:

 

Aquazone Oy

Nopeasti kasvanut, vuonna 2009 perustettu yritys on erikoistunut jätevesilaitosten saneeraukseen MBR- kalvosuodatustekniikalla sekä prosessitoimituksiin, joissa jätevedestä erotetaan kiintoaine ja desinfioidaan jätevesi. Yritys voitti juuri mittavan, yli kolmen miljoonan euron MBR -kalvotoimituskaupan Mikkeliin. Yhteistyökumppaneiden kanssa toteutettavan, erittäin puhdasta vettä tuottavan jätevesilaitoksen on tarkoitus valmistua vuonna 2020.

”Tästä tulee ensimmäinen suomalainen kansainvälisen mittapuun laitos, jota voimme markkinoida kansainvälisille asiakkaillemme”, sanoo Jyri Koivisto.

Yritys tähtää aluksi Suomen lisäksi Egyptiin ja Etelä-Afrikkaan.

Www.aquazone.fi

 

Destaclean Oy

Rakennus- ja purkujätteiden kierrättäjä hakee nyt uusia kumppanuuksia Destaclean-konseptiinsa. Yrityksellä on jätteiden vastaanotto- ja murskausasemat Tuusulassa ja Helsingissä sekä ympäristö- ja piharakentamistuotteiden valmistuslaitos Hyvinkäällä. Yrityksen tavoitteena on vastata EU:n asettamaan haasteeseen, jonka mukaan rakennus- ja purkujätteistä tulisi kierrättää materiaalina 70 prosenttia vuoteen 2020 mennessä. DestaClean-puukivituotteessa osa luonnonkivestä on korvattu kierrätyspuukuidulla. Tuote on saanut ensimmäisenä Suomessa ei-enää-jätettä (end-of-waste) -statuksen.

”Rakennusjätteen bisnespotentiaali on useita satoja miljoonia euroja vuodessa”, laskee toimitusjohtaja Kimmo Rinne.

Www.destaclean.fi

 

Emmy Clothing Company

Vuonna 2015 perustetusta yrityksestä on tullut Suomen suurimpia käytettyjen merkkivaatteiden verkkokauppoja. Nyt yhtiö tähtää ulkomaille – sekä Baltiaan että Pohjoismaihin. Emmyn vaatteiden myyntipalvelu on vaihtoehto aikaa vievälle itse myymiselle esim. kirpputoreilla. Asiakkaan tarvitsee vain tuoda merkkivaatteensa muovikassissa pinkkiin Emmy-keräyslaatikkoon, Postiin tai yritykselle Lohjalle. Yritys maksaa asiakkaalle jopa 60 prosenttia vaatteen kauppahinnasta.

”Tavoitteenamme on, että vuonna 2019 Suomessa on jo yli sata keräyslaatikkoa”, kertoo Hanna Autio, yhtiön operatiivinen johtaja ja toinen perustajista.

https://store.emmy.fi/

 

Enpros Oy

Yritys on kehittänyt ZeroWaste-nimisen tiedonkeruu- ja -raportointijärjestelmän, jonka avulla jätehuollon ja materiaalienkäytön tehokkuutta voidaan seurata, ennustaa ja tavoitteellistaa. Järjestelmä tuo tiedot asiakkaan eri järjestelmistä yhteen paikkaan ja vertailtaviksi.

”Esimerkiksi kauppaketjulla voi olla satoja toimipisteitä ja kymmeniä jätehuollon toimijoita. Näemme, että ympäristötiedon hallinta on ympäristöraportoinnin tulevaisuutta”, sanoo Juuso Aaltonen.

http://www.enpros.fi/

 

Foller Oy

Maaliskuussa aloittanut yritys vähentää ruokahävikkiä digitaalisuuden avulla. Yritys on erikoistunut erääntyvien tuotteiden seurantaan ja hallintaan. Käyttämällä esimerkiksi älytuotepakkauksia ja dynaamista hinnoittelua elintarvikkeet saadaan käytettyä ennen parasta ennen -päiväystä. Pilotissa erään kahvilan hävikki saatiin nollaan ja samalla säästettiin kustannuksia.

”Tämä hyödyttää sekä kuluttajia, sidosryhmiä että ympäristöä”, Heikki Hintikka korostaa.

https://www.foller.fi/

 

GS1 Finland

Yritys on lanseerannut Golli-pilvipalvelun tilaus-toimitusketjun digitalisoimiseksi. Näin resurssitehokkuus kasvaa ja hävikki vähenee. Palvelu sopii erityisesti pk-yrittäjille, alkutuottajille sekä pienille ja keskisuurille elintarvike- ja käyttötavaratuottajille. Elokuussa 2017 käyttäjinä oli jo 130 tavarantoimittajaa sekä kaikki merkittävät suomalaiset tukut ja päivittäistavaraketjut.

”Tavoitteena on päästä tänä vuonna 200 tavarantoimittajaan. Palvelu on helposti monistettavissa muihin maihin”, kertoo Mikko Luokkamäki.

https://www.gs1.fi/palvelumme/golli

 

Kiertoa Oy / Kiertonet.fi

Julkisen sektorin verkkohuutokauppa laittaa uudelleenkäyttöön aikanaan verovaroilla hankittua, käytettyä omaisuutta. Pekka Kallunki laskee, että jos julkinen sektori tekee vuosittain noin 30 miljardin euron edestä julkisia hankintoja, niin samaan aikaan poistuu noin 800 miljoonan euron edestä yhä käyttökelpoista tavaraa sekä kiinteistöjä joka vuosi. Omaisuudelle uuden elämän tuo palvelu kiertonet.fi.

”Huutokaupan ansaintamallimme on kiinteä palkkio tai prosenttiosuus toteutuneista kaupoista. Tavoitteenamme on 290 miljoonan euron siivu tästä markkinasta”, Kallunki toteaa.

https://kiertonet.fi/

 

Kiertomaa Oy

Maa-aineksia hyötykäyttävä sekä infra-alan yrityksiä, yksityistalouksia ja kuntia palveleva yritys on avannut Turun seudulle Saramäen alueelle 55 hehtaarin alueen, jossa louhitaan, vastaanotetaan, välivarastoidaan ja myydään kiviainesta. Vuosi sitten perustettu yritys on mukana myös Circwaste-hankkeessa. Kiertomaa haluaa kehittää uusia reseptejä teollisuuden sivutuotteiden hyödyntämiseen ja skaalata toimintaansa valtakunnallisesti.

”Haluamme muuttaa ajatusmallia niin, että myös maa- ja kiviainesten kierto toteutuisi”, ympäristögeologi Tiia Isotalo sanoo.

Www.kiertomaa.fi

 

Metener Oy

Suomen ensimmäisenä biokaasun tankkausasemana tunnettu, jo 2000-luvun alussa perustettu Metener haluaa laajentaa biokaasupolttoainevalikoimaa helposti viljeltäviin nurmibiomassoihin. Yritys käyttää Saksasta jalostamaansa teknologiaa, jonka avulla nurmi ja kuivalanta saadaan mädätettyä laakasiiloissa. Teknologian lisenssiviennille on potentiaalia esimerkiksi Kiinassa.

”Suomessa on 472 000 hehtaaria ylijäämänurmea. Jo yksi 100 hehtaaria hyödyntävä asema korvaa 150 000 litraa bensiiniä vuodessa”, laskee uuden sukupolven metenerläinen, Johanna Kalmari.

www.metener.fi

 

Think Today/ Zoro Ky

 

Yritys suunnittelee ja valmistaa design-tuotteita esimerkiksi sisustamiseen ja lemmikkien omistajille sekä muihin tarpeisiin. Yritys käyttää tuotteissaan ylijäämärakennusmateriaaleja kuten laminaattia ja keraamisia laattoja. Materiaalit yritys hankkii yritysyhteistyön kautta. Verkosto materiaalien valmistajien ja maahantuojien kanssa laajenee jatkuvasti.

”Design-tuotteemme valmistetaan Suomessa. Konsepti on monistettava ja sopii kansainvälistymiseen”, sanoo yrittäjä Susanne Hamari.

http://www.thinktoday.fi/

 

TouchPoint Oy

 

Yritys tähtää maailman vastuullisimmaksi työvaateyritykseksi. Vuonna 2008 perustettu yritys kerää ja kierrättää asiakkaidensa poistotekstiilit, valmistaa työvaate- ja kassikankaita kierrätysmuovipulloista sekä tekee uudelleenkuidutettavia materiaaleja. Yritys suunnitteli esimerkiksi Finavialle uudet univormut heidän edellisestä mallistostaan jääneestä ylijäämäkankaasta.

”Haluamme uusia sopimuskumppaneita ulkomailta”, TouchPointin perustaja Carita Peltonen kertoo.

http://www.touchpoint.fi/

 

Winflow Water Oy

Vuonna 2012 perustettu Winflow Water kehittää, patentoi ja kaupallistaa jätevedenpuhdistukseen liittyviä teknologioita. Yritys lisensoi teknologiaa yhteistyökumppaneille ja tarjoaa tietotaitoa laitosten pyörittämiseen. Yritys etsii juuri uusia yhteistyökumppaneita etenkin Euroopasta ja Aasiasta. Kasvupolulta yritys etsii uusia kontakteja sekä ideoita.

”Uuden teknologian edut perinteisiin bioreaktoreihin nähden ovat selvät. Pystymme mm. korkeaan typenpoistoon suurissakin kuormavaihteluissa pienemmillä investoinneilla, kohtuullisella energian kulutuksella sekä matalammilla kokonaiskustannuksilla”, kertoo toimitusjohtaja Marko Lehtinen.

Www.wfw.fi

 

WST, We Started this

Marimekon kanssa ensimmäisen second hand -muotimalliston lanseerannut We Started This tähtää kestävän muodin tulevaisuuteen. Käytetyn muodin verkkokauppa ja vaateliikkeet kauppakeskusten yhteydessä muuttavat pienin askelin kulutusyhteiskuntaa kiertotalousyhteiskunnaksi.

”Kaikesta, mitä ostetaan, tulee käytettyä, joten potentiaali on iso”, yrittäjä Marta Jaakkola sanoo.

http://wst.fi/

 

 

Mikä Kiertotalouden Kasvupolku?

– Kasvu Open on sparrausprosessi, joka auttaa suomalaisia kasvunnälkäisiä pk-yrityksiä kasvamaan. Ohjelmassa on monia toimialakohtaisia tai alueellisia kasvupolkuja, joista yksi keskittyy kiertotalouteen.

– Vuonna 2017 yli 400 yritystä on saanut eri alojen asiantuntijoiden sparrausta maksutta.

– Vuosi huipentuu Kasvu Open Karnevaaliin lokakuussa 2017, jossa 100 finalistin joukosta valitaan Suomen parhaat kasvuyritykset.

– Kiertotalouden Kasvupolun mahdollistavat Sitra ja Uusiouutiset sekä valtakunnalliset kumppanit Nordea, Finnvera, Technopolis, Varma, If, Sitra, Team Finland, Isku, Grano, Jyväs-Caravan, Jyväskylän ammattikorkeakoulu, Avance/Johtamiskoulutus, Jyväskylän yliopisto, Jyväskylän kaupunki, Jyväskylän Messut ja Keski-Suomen Liitto.

Facebooktwitterlinkedin