Globaali kertakäyttökulutus: 56 miljardia tonnia

Facebooktwitterlinkedin

11.4.2018 vietettiin suomalaisten ylikulutuspäivää. Laskennallinen päivä merkkaa sitä hetkeä, kun suomalaiset ovat kuluttaneet maamme vuodessa tuottamat uusiutuvat luonnonvarat. Jos koko maailman väestö eläisi kuten me, tarvitsisimme 3,6 maapallollista luonnonvaroja.

Maailman ylikulutuspäivä on viime vuosina asettunut elokuulle. Se on ajankohta, jona ihmisten luonnonvarojen kulutus ylittää laskennallisesti maapallon biokapasiteetin, eli kyvyn tuottaa uusiutuvia luonnonvaroja ja käsitellä fossiilisten polttoaineiden käytön aiheuttamia kasvihuonekaasupäästöjä. Ylikulutuspäivä perustuu Global Footprint Network -tutkimuslaitoksen laskelmiin eri maiden ekologisista jalanjäljistä.

 

Maailman moolokin kita

Toinen tuore tutkimus näyttää, kuinka valtavia määriä raaka-aineita, luonnonvaroja ja resursseja globaali ihmisyhteisömme kuluttaa vuositasolla.

Tammikuussa julkaistu Circle Economyn raportti laski, kuinka paljon resursseja ja luonnonvaroja otamme globaalisti käyttöömme, kuinka kauan näitä resursseja käytetään ja miten paljon päätyy hävikiksi.

Laskenta osoitti, että materiaalien ja resurssien globaali kokonaiskäyttö on lähes 93 miljardia tonnia. Peräti 56,8 miljardia tonnia resursseja on käytössä vain alle vuoden, ennen kuin ne heitetään pois.

Vain hyvin pieni virta materiaaleja kiertää takaisin käyttöön, uusioresursseiksi. Tutkijat laskivat, että vain 8,4 miljardia tonnia kiertää takaisin. Kiertotalousaste on vain yhdeksän prosenttia.

Maailman taloudessa on siis 91 prosentin kiertotalousvajaus. Aukon voisi paikata muuttamalla talous lineaarisesta kiertotalouteen ja ottamalla käyttöön kestävän kulutuksen ja tuotannon malleja.

 

Kuva: Scanstockphoto. Maapallon ihmiset kuluttavat moninkertaisesti enemmän kuin luonto ehtii tuottaa.

Facebooktwitterlinkedin