Digitalisaatio mullistaa infran

Facebooktwitterlinkedin

Kuva: Elina Saarinen. Jyväskylän Energia Oy:n Pisara-vesioperaattorituote voitti uutuustuotteiden yleisöäänestyksen. Suosiota kasvatti ehkä se, että tuote esiteltiin virtuaalikypärän avulla. Kypärää kokeilemassa Pohjois-Pohjanmaan ELY-keskuksen Juha Kangaskokko.

 

15.5.2017

Digitaaliset älyratkaisut ja virtuaalitodellisuus näkyivät Yhdyskuntatekniikka-messuilla ja Jätelaitospäivillä Jyväskylässä.

 

Digitalisaatio tulee muuttamaan kierrätystä ja ympäristöinfran toimintaa. Ensimmäiset maistiaiset tulevasta tarjoili Pirkanmaan Jätehuollon kehityspäällikkö Esa Nummela Jätelaitospäivillä, jotka pidettiin Yhdyskuntatekniikka-messujen yhteydessä Jyväskylässä 10.-11. toukokuuta.

Pirkanmaan Jätehuolto on suunnitellut Vuores-keskuksen lähelle 24/7-auki olevan jäteaseman, joka toimii automatisoidulla itsepalveluperiaatteella.

 

Portti auki kännykällä

Kun asiakas tuo jäteasemalle jätettä, aseman portti avautuu etäsovelluksen avulla. Asiakas rekisteröityy sovelluksen käyttäjäksi vaikkapa kännykällään ja syöttää maksukorttinsa tiedot.

”Rekisteröitymisen pitää onnistua portilla ja palvelun käytön kohmeisilla sormillakin”, Nummela korostaa.

Aseman rakentaminen alkaa kesällä ja se valmistuu ensi keväänä.

”Konseptia voi hyödyntää muillakin asemilla joko itsepalvelukäytön lisäämisessä tai jäteasemahenkilökunnan työnkuvan muuttamisessa enemmän neuvontaan”, Nummela kertoo.

 

Virtuaalikierroksella

Digitaalisuus leimasi koko Yhdyskuntatekniikka-tapahtumaa, jonka yhteydessä Jätelaitospäivätkin pidettiin. Näytteilleasettajien tuotevalikoimassa näkyivät mobiilius, älyratkaisut, pelillistäminen ja virtuaalisuus.

YT-messuilla oli nyt ensimmäistä kertaa uutuustuotekilpailu, jonka voitti Infrasuunnittelu Oy:n virtuaalinen Safety Tool -turvapuisto. Sen avulla työntekijä voi valmistautua virtuaalisesti rakennusalan työkohteen työturvatekijöihin.

Yleisö äänesti 29 uutuustuotteen joukosta suosikikseen Jyväskylän Energia Oy:n Pisara-vesioperaattorituotteen. Äänestyksessä menestyivät myös Safety Tool, NRG Suomi Oy:n Kaljakaivo ja Ramboll Finland Oy:n Materiaalivirtamalli.

 

Jätelaitosten palveluille kiitosta

Jätelaitospäivillä digitaalisuuden ohella puhutti tuore hankintalaki. Jätelaitosten on todennäköisesti supistettava markkinaehtoista toimintaansa, koska sidosyksikköjä koskeva ulosmyyntiraja tulee pienemään direktiivin 20 prosentista.

Jätelaitosten palveluita käyttäviltä yritysasiakkailta hankintalain vaikutuksia on tutkimuksessa kysynyt Onway Oy:n Juha Keskitalo. 94 prosenttia hänen haastattelemastaan sadasta yritysasiakkaasta pitää tarpeellisena, että jätelaitosten palvelut ovat jatkossakin heidän käytössään.

70 prosenttia vastanneista pitää jätelaitosten palveluita saman tasoisina tai parempina kuin yksityisten yritysten tarjoamia jätehuoltopalveluita. Etenkin palvelualttiutta kiiteltiin.

Kuitenkin vain 20 prosenttia yritysasiakkaista tiesi, että kunnalliset jätelaitokset joutuvat hankintalain takia jatkossa supistamaan markkinaehtoista palvelutarjontaansa. Kyselyssä ei mainittu kuntien toissijaista jätehuoltovastuuta.

Vastanneista 54 prosenttia epäilee, että supistamisten takia heidän oma ajomatkansa lähimpään jätekeskukseen tulee kasvamaan, mikä tarkoittaa kustannusten kasvua.

Fuusioita näköpiirissä

Kymenlaakson Jäte Oy:n toimitusjohtaja Kari Martikainen myöntää, että hankintalain rajoitukset tarkoittavat, että monen jätelaitoksen liiketoimintasuunnitelma on mennyt uusiksi. Hän näkee kuitenkin tilanteessa paljon myönteistä:

”Uusi hankintalaki parantaa jätelaitosten kierrätysmahdollisuuksia. Jätelaitosten on pakko hakea kumppanuuksia ja yhteistyötä, jotta kierrätystä voi kasvattaa”, hän tiivistää.

Martikainen uskoo, että alalla tullaan näkemään fuusioita, koska se on yhteistyön pisimmälle viety muoto. Myös markkinaehtoisen toiminnan siirtäminen tytäryritykseen saattaa olla suosittu ratkaisu, samoin win-win-kumppanuudet jätealan yksityisten yritysten kanssa.

 

Veturi ja Vääntäjä palkittiin

Vastuullisen jätehuollon veturi -arvonimen on saanut menestyksekkäästä jätehuollon palvelutoiminnan kehittämisestä Loimi-Hämeen Jätehuolto Oy:n palvelupäällikkö Anne Sjöberg.

Vuoden Vääntäjänä palkittiin Kuntaliiton Tuulia Innala pitkäjänteisestä ja sitkeästä työstään kuntavastuullisen jätehuollon kehittämisessä.

Arvonimet annettiin Jätelaitospäivillä Jyväskylässä toukokuussa.

Facebooktwitterlinkedin