Ämmässuo haluaa teolliseksi ekopuistoksi

Ämmässuo haluaa ekoteollisuuspuistoksi.
Facebooktwitterlinkedin

25.9.2013

HSY etsii kumppaneita rakentamaan Ämmässuosta resurssiviisasta liiketoiminta-aluetta.

HSY pohtii yhdessä VTT:n kanssa, voisiko Ämmässuosta rakentaa ekoteollisuuspuiston, jossa olisi sekä yksityisen että julkisen sektorin jätteenkäsittely-, -varastointi- ja -sijoituspalveluja.

Alueen ympäristöluvat sallisivat monipuolisen toiminnan erilaisten materiaalien käsittelyyn ja teolliseen hyödyntämiseen. Korkealaatuisten ympäristöstandardien mukaan rakennetulla alueella on valmis infrastruktuuri jätevesien käsittelyjärjestelmistä logistiikkaan sekä sähkön- ja lämmöntuotantoon.

Ämmässuolla käsitellään jo nyt monenlaisia maa-aineksia, rakennusjätteitä, tuhkia ja kuonia, biojätettä, puuta ja yhdyskuntajätettä, mutta HSY näkisi mielellään, että aluetta hyödyntäisivät vielä nykyistä enemmän myös yrityskumppanit tarjoten omia jätteenkäsittelypalvelujaan.

Kuntalain muutoksen vuoksi HSY:n on pakko miettiä, miten se jatkossa organisoi markkinaehtoiset palvelunsa.

Pioneerit mukaan

Ämmässuolle sopisi vision mukaan kapasiteettia jopa kahdelle miljoonalle tonnille pääkaupunkiseudun ylijäämä- ja kaivumaita, tuhkia, lievästi pilaantuneita maita, asfaltteja ja betonijätteitä.

”Sen sijaan, että käsittely hajautettaisiin ympäri pääkaupunkiseutua satelliittitoimintoihin, olisi käsittely järkevää ja kustannustehokasta keskittää Ämmässuolle”, näkee HSY:n jätehuollon käyttöpäällikkö Jukka Salmela.

Taustalla on myös Sitran ajatus resurssiviisaudesta ja teollisista symbiooseista. HSY:n, VTT:n ja Sitran edustajat pitivät syyskuussa yhteisen tilaisuuden, jossa he visioivat, millainen alue Ämmässuo voisi tulevaisuudessa olla:

”Maisemapuisto, koululaisille pisteitä, miten kaatopaikka on ennen toiminut, luontopuisto, logistiikkapalvelut ja huoltopalvelutilat kaikille puistossa toimiville, yhä korkealaatuisia loppusijoituspaikkoja…” Salmela esitteli ideaa Ygoforumissa 12. syyskuuta.

”Paiskattaisiin reilusti kättä yksityisen ja kunnallisen sektorin kanssa, että rakennettaisiin yhteinen konsepti materiaalitehokkuuteen”, Salmela tiivistää.

Vuosien saatossa HSY voisi hallinnoida jopa tukitehtävät kuten vastaanoton, vaa’an, pesulat ja Vahti-raportoinnin toimijoiden puolesta niin, että nämä voisivat keskittyä omaan osaamiseensa.

”Kun ekopuistoon tulee materiaalikuorma, se menisi yhden vastaanottopisteen kautta, jossa olisi kuormantarkastus, ja ohjautuisi sille toimijalle alueella, jolla on paras käsittelyratkaisu kyseiselle materiaalille”, Salmela näkee.

HSY toivookin nyt pioneerihenkisiä yrityksiä ideoimaan, millaisia koekohteita ja käsittelyratkaisuja alueelle sopisi.

Facebooktwitterlinkedin