Akkujen jätehuoltokenttä tutuksi

Akkujen kierrätys
Facebooktwitterlinkedin

Manner-Suomessa on liikennekäytössä kaikkiaan 2,8 miljoonaa henkilöautoa ja kaikkien ajoneuvojen määrä on yhteensä 5,2 miljoonaa. Kaikille näille yhteistä on se, että ne tarvitsevat yhden tai useampia akkuja käynnistyäkseen, kulkeakseen ja toimiakseen.

Ajoneuvoakuista valtaosa on edelleen lyijyakkuja ja teollisuuspuolellakin lyijyakkujen osuus markkinoista on edelleen merkittävä.

 

Tunnetko tuottajavastuun?

Mutta mitä tapahtuu käytetyille akuille, kun ne poistetaan käytöstä?

Akkujen osalta jätehuollosta vastaavat tuottajavastuun mukaisesti akkuja ja niitä sisältäviä ajoneuvoja ja koneita maahantuovat yritykset.

Tuottajavastuu on edelleen melko tuntematon jätehuoltovastuun kenttä, vaikkakin se on ollut voimassa monien tuotteiden osalta jo vuosia.

Yksinkertaisuudessaan tuottajavastuu on vastuuta yrityksen maahantuomien tai valmistamien tuotteiden jätehuollosta.

Usein tuottajavastuu ymmärretään kuitenkin edelleen yritysten omien jätteiden jätehuoltona, vaikkakaan kyse ei ole siitä. Tuottajavastuu on tavallaan yksi versio saastuttaja maksaa -ajatuksesta eli vastuuta kannetaan siihen saakka kuin tuotteista tulee jätettä.

Yksittäiselle yritykselle omien tuotteiden kerääminen ja kierrättäminen valtakunnallisesti on yleensä turhan kallista ja kuormittavaa, joten siksi maahantuojat ja valmistajat ovat perustaneet tuottajayhteisöjä hoitamaan velvoitteet yritysten puolesta.

Akkukierrätys Pb Oy tuottajayhteisö on perustettu vuonna 2008 lyijyakkuja maahantuovien yritysten toimesta vastaamaan juuri tuottajavastuun vaatimuksiin.

Akkukierrätyksen tehtävänä on huolehtia siitä, että ajoneuvoissa, koneissa, teollisuudessa ja muissa käyttökohteissa käytetyt lyijyakut kerätään ja kierrätetään asianmukaisesti ja lainsäädännön vaatimukset täyttäen.

Akkukierrätys Pb

Keräys ja kierrätys toteutetaan yhteistyössä luotettavien yhteistyökumppaneiden kanssa

Lyijyakkujen keräys toimii Suomessa hyvin ja käytännössä kaikki niistä päätyvät kierrätykseen. Lyijyakkujen keräyspisteverkosto kattaa koko Suomen ja akkuja vastaanottavat mm. jätelaitokset, akkukaupat, autohuollot, romukauppiaat, jätealan toimijat ja autopurkamot.

Keräyspisteissä lyijyakut kerätään tyypillisesti haponkestäviin muovisiin akkulaatikoihin ja sieltä ne jatkavat matkaa päätyen kierrätykseen joko Suomessa sijaitsevalle Suomen Akkukeräykselle tai myönnettyjen jätesiirtolupien mukaisesti Viroon Ecometallille tai Ruotsiin Bolidenille.

Vuosittain Suomessa kerätään noin 20 000 tonnia lyijyakkuja.

Akkujen keräys ja kierrätys tehdään yhteistyössä luotettavien yhteistyökumppaneiden kanssa ja Akkukierrätys Pb Oy:llä on tällä hetkellä sopimus kymmenen eri toimijan kanssa akkujen keräyksen, kuljetuksen ja kierrätyksen järjestämisestä.

Käytöstä poistetut lyijyakut ovat vaarallista jätettä ja siksi on erityisen tärkeää, että akkujen jätehuollosta vastaavat tahot ovat osaavia ja että heillä on kaikki tarvittavat ympäristöluvat sekä jätesiirtoluvat kunnossa.

Akkumerkintä

Lyijyakkujen kierrätystavoitteet saavutetaan kirkkaasti

Akkujen tuottajavastuu perustuu EU:n paristo- ja akkudirektiiviin ja siinä lyijyakuille on asetettu 65 % kierrätysvaatimus.

Kierrätysprosessissa akuista erotetaan lyijy, lyijypasta, muovit sekä akkuhappo.

Suomessa käytössä olleet akut käsitellään kierrätyslaitoksissa, joissa saavutetaan EU:n kierrätystavoitteet ja reilusti ylikin. Kierrätyslaitoksissa päästään jopa yli 80 % kierrätystehokkuuksiin ja akkujen sisältämä lyijykin kiertää lähes 100 % mm. uusien akkujen raaka-aineeksi.

Siitä näkökulmasta lyijyakku onkin mainio tuote kiertotaloutta ajatellen.

Tulevaisuudessa muutoksia on kuitenkin tulossa, sillä tuottajavastuulainsäädäntö on nyt monilta osin muuttumassa.

Jätesäädöspaketti on menossa ensi vuoden puolella eduskuntakäsittelyyn ja valtioneuvoston asetukset ovat myös tulossa lausunnoille.

Lisäksi koko syksy on odotettu EU:sta uutta akkusääntelyä ja sitä, miten se tulee vaikuttamaan akkujen ja paristojen keräys- ja kierrätystavoitteisiin ja tuottajavastuujärjestelmiin.

Akkukierrätyksen nettisivuilta löytyy tietoa tuottajayhteisöstä ja yhteistyökumppaneista sekä ympäristölainsäädännön vaatimuksista koskien akkujen keräystä: www.akkukierratyspb.fi

Tiedot akkujen keräyspisteistä löytyvät: www.kierratys.info.

 

KAUPALLINEN YHTEISTYÖ

Facebooktwitterlinkedin